Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Parisul inaugurează primul parc al orașului care onorează o femeie de culoare

Orașul Paris a inaugurat sâmbătă o grădină publică omagiind o femeie care a luptat pentru eliberarea sclavilor pe insula Guadelupa din Caraibe.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

26.09.2020 - 17:35

Primarul Anne Hidalgo a anunțat, de asemenea, că intenționează să ridice o statuie femeii, Solitude, în nord-estul Parisului. Va fi prima statuie a orașului care onorează o femeie neagră.
În mijlocul protestelor globale împotriva monumentelor care au ca subiecte colonialiști albi sau comercianți de sclavi, liderii francezi au rezistat presiuniulor publice de demolare a statuilor, dar au dut curs solicitărilor de a proiecta noi monumente pentru personalități istorice mai puțin cunoscute.

Solitude s-a născut în jurul anului 1772 dintr-o sclavăp african, care a fost violat de un marinar alb pe nava care o aducea în Antile, potrivit ziarului Le Monde.

Ea și-a câștigat libertatea după Revoluția Franceză, dar apoi Napoleon a restabilit sclavia în coloniile franceze, iar Solitude s-a alăturat mișcării de rezistență din Guadelupa, potrivit primăriei. Forțele lui Napoleon au arestat o Solitudine care era atunci însărcinată și a condamnat-o la moarte.
Ea a născut pe 28 noiembrie 1802 și a fost spânzurată a doua zi.

Franța a abolit din nou sclavia în 1848. Guadalupe rămâne parte a Franței și s-a confruntat cu proteste la începutul acestui an împotriva nedreptății rasiale în urma morții lui George Floyd în SUA.

Citește totul despre:

Comentarii