14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalParisul cheamă Moscova şi Washingtonul să prelungească tratatul START 3

Parisul cheamă Moscova şi Washingtonul să prelungească tratatul START 3

‘Să ne ferim de ideea că tratatele privind controlul armamentului aparţin Istoriei şi ar fi depăşite’, a declarat ministrul francez în cadrul unei audieri în Senat. ‘În contextul internaţional incert pe care îl cunoaştem, acestea sunt mai indispensabile ca oricând’, a adăugat ea.

Acuzându-se reciproc de încălcarea Tratatului INF, Washingtonul şi Moscova şi-au anunţat retragerea din acest acord crucial, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în 1987.

Acest text abolea utilizarea – de către cele două ţări – a rachetelor cu lansare terestră cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

‘Suntem în faţa riscului de relansare a cursei înarmărilor, dar de asemenea a riscului de a vedea un nou episod de atacuri regulate împotriva multilateralismului’, a declarat Loiseau.

‘Îndemnăm Rusia şi SUA să prelungească până dincolo de 2021 Tratatul START 3 cu privire la arsenalele nucleare şi să negocieze tratatul succesor’, a afirmat ea.

Ultimul tratat bilateral de control al armamentului START 3 sau New Start, semnat în 2010, care prevede reducerea arsenalelor americane şi ruse, urmează să expire în doi ani. Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a relansat vineri preocupările legate de o nouă cursă a înarmărilor, afirmând că START 3 ar putea ‘expira pur şi simplu la 5 februarie 2021 fără să fie prelungit’.

‘Dacă vrem să evităm să vedem domnia legii celor mai puternici cu riscul securităţii noastre, trebuie să continuăm să asigurăm supremaţia legii’, a afirmat Nathalie Loiseau, îndemnând la ‘construcţia unei adevărate autonomii strategice europene’.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă