Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Papa Francisc şi-a încheiat turneul în Africa unde a denunţat criza socio-ambientală

Papa Francisc revine marţi la Roma, după ce şi-a încheiat turneul în Mozambic, Madagascar şi Mauritius, unde a denunţat existenţa unei crize socio-ambientale pentru întreaga planetă şi care devine mai stringentă în ţări precum cele din Africa subsahariană, relatează EFE.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 10.09.2019 - 12:01

Din motive logistice, papa a revenit luni în Madagascar după ce a petrecut opt ore în insula Mauritius şi s-a îmbarcat la primele ore ale dimineţii pentru Roma, unde se prevede să ajungă la 19:00 ora locală (17:00 GMT).

În cele 15 discursuri pronunţate în cele trei ţări, tema sărăciei şi cea a crizei climatice au fost cele mai recurente.

În Madagascar, Suveranul pontif a pledat pentru necesitatea de a stabili toate medierile structurale care să garanteze "o mai bună distribuire a veniturilor şi o promovare integrală a tuturor locuitorilor, mai ales a celor săraci".

Dar a ţinut să sublinieze că dezvoltarea integrală a unei ţări este strâns legată de protejarea mediului înconjurător, deoarece "nu există două crize separate, de mediu şi socială, ci una singură, o complexă criză socio-ambientală".

Potrivit lui, "ultimele păduri virgine sunt ameninţate de incendii de pădure, braconaj şi defrişările nestăvilite de lemn preţios. Biodiversitatea vegetală şi animală sunt puse în pericol de contrabandă şi de exporturile ilegale".

Papa a subliniat că multe dintre aceste defrişări sunt o consecinţă a nevoii agricultorilor de a supravieţui: un cerc vicios. În Mozambic, una dintre cele zece ţări din lume cele mai afectate de sărăcie şi de calamităţi, papa Francisc le-a cerut tinerilor să îmbrăţişeze "imperioasa provocare a protejării mediului".

Un mesaj similar a fost lansat şi în Mauritius, o insulă considerată un paradis datorită plajelor şi biodiversităţii sale.

Papa Francisc a pregătit terenul pentru Sinodul episcopilor pentru Amazonia care se va desfăşura la Roma în perioada 6 - 27 octombrie şi unde necesitatea de a avea grijă de mediul înconjurător şi efectele climatice asupra celor nevoiaşi vor fi principalele teme dezbătute.

Comentarii