13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalPakistan: Cutremur puternic. 19 persoane au murit şi peste 300 au fost...

Pakistan: Cutremur puternic. 19 persoane au murit şi peste 300 au fost rănite

Cel puţin 19 persoane au murit şi peste 300 au fost rănite ca urmare a unui seism cu magnitudinea de 5,2 produs marţi în estul Pakistanului, potrivit unui nou bilanţ oferit de oficiali guvernamentali şi din cadrul poliţiei pakistaneze, relatează AFP.

Fotografii şi înregistrări video realizate de mass-media locale au arătat zeci de clădiri şi case prăbuşite, copaci smulşi din rădăcină şi drumuri crăpate în Mirpur, oraş în partea pakistaneză a provinciei disputate Kashmir, la graniţa cu India, relatează Reuters.

Un bilanţ anterior se referea la opt morţi şi peste 100 de răniţi.

Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 10 kilometri, la 23 de kilometri nord de oraşul Jhelum, de-a lungul graniţei dintre provincia Punjab şi Kashmirul aflat sub control pakistanez, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Cutremurul ‘a fost resimţit în cea mai mare parte a provinciei Punjab şi în anumite zone din Khyber Pakhtunkhwa’, în nord-vestul Pakistanului, a declarat seismologul pakistanez Muhammad Riaz.

‘Cel mai afectat a fost oraşul Mirpur’ din Kashmirul pakistanez, a mai spus el.

‘Cel puţin 19 persoane au murit şi alte 300 de persoane au fost rănite’, a declarat Sardar Gulfaraz, adjunct al inspectorului principal din Mirpur.

Doi martori contactaţi telefonic din Mirpur au declarat pentru AFP că o clădire s-a prăbuşit în acest oraş, cunoscut pentru locuinţele luxoase şi legăturile strânse cu Regatul Unit. Jumătate din cei 450.000 de locuitori ai oraşului au paşapoarte britanice şi pakistaneze.

Seismul a fost resimţit până la New Delhi. Agenţia Press Trust of India a raportat că oameni panicaţi au ieşit din case şi birouri în mai multe provincii indiene, între care Rajasthan, Punjab şi Haryana.

‘Cutremurul a fost resimţit, dar nu a fost înregistrate pagube materiale’, a declarat Amir Ali, de la Departamentul de gestionare a dezastrelor din Kashmirul indian.

Armata pakistaneză a anunţat că a mobilizat avioane şi echipaje medicale, precum şi trupe în zonele afectate din Kashmirul controlat de Pakistan.

Pakistanul se numără printre statele frecvent afectate de cutremure, ţara situându-se în zona de coliziune a plăcii tectonice indiene şi cea eurasiatică, din nord.

În octombrie 2015, un cutremur de 7,5 a lovit Pakistanul omorând aproape 400 de persoane, iar în octombrie 2005, un seism 7,4 a provocat moartea a peste 73.000 de persoane.

Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă