Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Soldat afgan cercetând zona după un atac taliban

Pacea americană, rampă pentru atacuri talibane

Atacurile talibanilor se reiau cu înverșunare la scurt timp după semnarea Acordului dintre rebeli și SUA, ceea ce indică valoarea înțelegerii inițiate de americani.

Share

Rl online 0 comentarii

05.03.2020 - 12:12

Într-o singură zi, talibanii au desfășurat 33 de atacuri în 16 din cele 34 de provincii afgane, soldate cu 14 morţi şi peste 20 de răniţi, fiind astfel reluate operaţiunile militare după nouă zile de reducere a violenţelor şi semnarea Acordului cu SUA, a scris marţi Reuters.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, printre persoanele ucise în aceste atacuri se numără şi 6 civili, alţi 14 fiind răniţi. La rândul lor, forţele de securitate afgane au ucis 8 combatanţi talibani, alţi 15 fiind răniţi şi luaţi prizonieri.

Aşa cum a promis guvernul de la Kabul, forţele de securitate se află în poziţie defensivă şi nu conduc atacuri împotriva talibanilor, cu excepţia cazurilor când aceştia atacă primii, mai notează Agerpres. Talibanii au confirmat însă, în declaraţia lor zilnică, încheierea perioadei de reducere a violenţelor convenită cu SUA la sfârşitul săptămânii trecute înaintea semnării Acordului de la Doha.

 

Retragerea trupelor americane

Acest Acord prevede retragerea etapizată a trupelor americane din Afganistan şi un angajament prin care talibanii promit că nu vor permite folosirea teritoriului afgan împotriva altor ţări. Înţelegerea semnată la Doha deschide calea unor tratative între guvernul afgan şi talibani pentru a pune capăt războiului.

Talibanii consideră că pentru recentele atacuri responsabilitatea revine guvernului afgan şi preşedintelui Ashraf Ghani, care a spus duminică, la o zi după semnarea acordului de la Doha, că executivul de la Kabul nu a promis eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul celor 1000 de membri ai forțelor afgane deținute de rebeli. Eliberare care, conform insurgenţilor, a fost convenită cu SUA în cadrul acestui Acord. Potrivit guvernului afgan, eliberarea prizonierilor talibani poate fi discutată la negocierile care ar urma să înceapă cu insurgenţii.

Însă duminică, preşedintele afgan Ashraf Ghani anunțase prelungirea armistiţiului parţial cel puţin până la începutul discuţiilor interafgane, prevăzute pentru 10 martie, în scopul de a ajunge la un ”armistiţiu complet”.

 

SUA, nevoite să recunoască limitele Acordului

Washingtonul nu se aşteaptă la o încetare totală şi imediată a violenţelor în Afganistan, a dat asigurări luni şeful de stat major al Pentagonului, după un atentat soldat cu trei morţi și 11 răniți în estul ţării şi anunţului talibanilor că pun capăt unilateral armistiţiului parţial.

”Nu ştim cu exactitate cine este responsabil pentru moment”, a declarat generalul Mark Milley. ”Avertizez oamenii care cred că va exista o încetare absolută a violenţelor în Afganistan”, a adăugat el, în contextul în care armistiţiul parţial a permis semnarea, sâmbătă, a unui Acord ”istoric” între talibani şi SUA.

 

Tonul talibanilor

Perioada de reducere a violenţelor ”a luat sfârşit şi operaţiunile noastre vor reveni la normal”, a declarat deja de luni pentru France Presse Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor.

”Conform acordului (americano-taliban), mujahedinii noştri nu vor ataca forţele străine, iar operaţiunile noastre vor continua împotriva forţelor guvernului de la Kabul”, a adăugat el.

Întrebat despre aceste declaraţii, ministrul american al Apărării, Mark Esper, a afirmat că aşteptările SUA erau ca ”reducerea violenţei să continue”.

Uniunea Europeană a salutat

Acordul semnat sâmbătă de Statele Unite şi talibani şi declaraţia comună americano-afgană privind retragerea trupelor americane sunt ”primii paşi importanţi către un proces de pace global” în Afganistan, a apreciat Uniunea Europeană. ”Oportunitatea actuală de a face pace nu trebuie ratată”, iar UE speră ca ”negocierile organizate şi conduse de afgani vor începe fără întârziere într-o manieră incluzivă şi cu scopul unei păci durabile”, a declarat într-un comunicat şeful Diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...