12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalOrganizaţia Reporteri fără Frontiere deblochează site-ul propriu din Egipt

Organizaţia Reporteri fără Frontiere deblochează site-ul propriu din Egipt

”Accesul la sute de site-uri este blocat în Egipt, plasând jurnaliştii într-o ‘închisoare virtuală’ ”, a afirmat organizaţia pentru libertatea presei pe site-ul său. ”Pentru a atrage atenţia asupra cenzurii şi pentru a o învinge, RSF face din nou accesibil astăzi site-ul său din Egipt”, a adăugat organizaţia.

Peste 500 de site-uri de ştiri şi ale unor organizaţii neguvernamentale sunt blocate în Egipt, potrivit Asociaţiei pentru libertatea de gândire şi de expresie, cu sediul la Cairo.

Aproximativ 100 de site-uri de ştiri – inclusiv cele ale Al-Jazeera, Huffington Post Arabic şi BuzzFeed – au fost blocate anul trecut, a precizat RSF. Site-urile organizaţiilor de media locale independente au fost şi ele blocate.

Asociaţiile pentru drepturile omului critică în mod constant acţiunile guvernului preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi de restricţionare a libertăţii cuvântului. ”Cenzura online este una dintre faţetele sistemului opresiv pe care regimul doreşte să-l extindă în Egipt”, a declarat Elodie Vialle, reprezentantă a RSF. ”Aceasta implică reducerea jurnaliştilor la tăcere pentru a răspândi mai uşor conţinuturile proguvernamentale”, a adăugat ea.

”O altă faţetă este aceea că se foloseşte tehnologia pentru a-i spiona, şi în unele cazuri ea este vândută de către companii europene”, a mai spus dna Vialle. RSF a făcut apel la ”ţările democratice să condamne modelul de internet, închis, cenzurat şi monitorizat al regimului egiptean”.

RSF a precizat că deblochează site-ul său prin tehnica de ”oglindire” (”mirroring”), care constă în copierea conţinutului şi schimbarea serverelor.

Autorităţile egiptene nu au recunoscut, nici nu au negat blocarea unor site-uri.

În luna iulie, parlamentul egiptean a adoptat o lege care întăreşte controlul statului asupra internetului, inclusiv în ce priveşte conturile de pe media sociale ale unor organizaţii şi persoane care au mai mult de 5.000 de followeri.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă