Optsprezece deputaţi prosârbi au fost arestaţi în parlamentul muntegrean

Optsprezece deputaţi din cadrul opoziţiei prosârbe au fost arestaţi în Parlamentul din Muntenegru în incidente pe care le-au provocat, în noaptea de joi spre vineri, cu scopul de a împiedica adoptarea unei legi denunţate de către Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), informează News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 27.12.2019 - 17:15

Potrivit Bisericii sârbe - principala instituţie religioasă în Muntenegru -, această lege cu privire la ”libertatea religioasă” va conduce la o spoliere a mănăstirilor şi bisericilor.

SPC deţine sute de mănăstiri şi mii de metri pătraţi de pământ în acest mic stat balcanic, în care 72% dintre cei 620.000 de locuitori sunt ortodocşi.

Legea, care a fost adoptată de majoritatea parlamentară, prevede naţionalizarea bunurilor pe care bisericile nu pot dovedi că le deţineau înainte de 1918. La această dată, Muntenegrul şi-a pierdut independenţa şi a intrat în regatul sârbo-croato-sloven.

Cei 18 deputaţi, din cadrul Frontului Democratic (FD), care suţin poziţia Bisericii sârbe cu privire la această lege, se aflau vineri la interogatoriu în sedii ale poliţiei, potrivit presei locale.

Ei au ameninţat în dezbaterile în Parlament, joi, cu provocarea unor incidente şi chiar cu luarea armelor, în cazul în care este adoptată legea.

Ei şi-au îndemnat simpatizanţii să blocheze drumuri în întreaga ţară şi să iasă în stradă.

După ce majoritatea parlamentară le-a respins amendamentele, deputaţii FD au aruncat o petardă în hemiciclu, dar şi PET-uri de plastic, au vandalizat mobilier şi microfoane şi au încercat să atace fizic deputaţi din cadrul majorităţii, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.

Comentarii