7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalOpoziția din Israel, două planuri pentru a nu-l lăsa la guvernare pe...

Opoziția din Israel, două planuri pentru a nu-l lăsa la guvernare pe Netanyahu

Partidul ultra-naţionalist Yisrael Beiteinu (Căminul evreiesc) a declarat că va promova o lege care să limiteze mandatul unui prim-ministru şi va susţine o alta care să împiedice o persoană inculpată să formeze un guvern.

Benjamin Netanyahu a fost inculpat în noiembrie pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. Procesul urmează să înceapă pe 17 martie, mai scrie Agerpres.

În Israel, legea interzice unei persoane inculpate să rămână într-un post de ministru, o prevedere ce nu se aplică însă şefului guvernului.

Conform presei de miercuri, Alianţa Albastru-Alb condusă de Benny Gantz, principalul rival al lui Netanyahu, examinează introducerea unui proiect de lege care l-ar împiedica pe prim-ministrul inculpat să mai conducă guvernul.

În actuala configuraţie, blocul de centru-stânga dispune de majoritatea necesară pentru ca legea să fie adoptată cu sprijinul Yisrael Beiteinu.

Cu toate acestea, propunerile legislative nu pot intra în procedură parlamentară până la învestirea noului Knesset.

După numărarea a 99 din voturile exprimate la scrutinul anticipat de luni, partidul conservator Likud al lui Netanyahu se plasează pe primul loc, cu 36 de mandate din totalul de 120, cel mai bun obţinut scor vreodată sub actualul lider, în pofida inculpării acestuia.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă