Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Operațiuni contra „Internetului paralel“

Una dintre cele mai importante platforme ilegale active în Franța pe „dark web” a fost dezmembrată printr-o vastă operațiune condusă de Direcția națională de informații și anchete vamale (DNRED), care se ocupă cu lupta contra fraudei pe Internet.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 19.06.2018 - 07:11

Forumul Black Hand (Mâna neagră), activ pe Internetul clandestin de peste doi ani, propunea vânzarea de servicii și produse ilicite – stupefiante, arme, documente false, date bancare furate, potrivit ministrului Gerald Darmanin. Principala administratoare a site-ului și multe alte persoane au fost reținute și în această operațiune au fost descoperite material informatic și documente de identitate falsificate, peste 4.000 euro cash și circa 25.000 euro în diverse monede virtuale. Anchetatorii au putut accesa conținutul serverelor Black Hand și au procedat la sechestrarea masivă de date. Patru dintre arestați au fost deferiți magistraților Parchetului din Lille, care a anunțat într-un comunicat punerea lor sub acuzare  pentru „asociere în vederea pregătirii de crime (punerea în circulație de monede contrafăcute), delicte pedepsite cu 10 ani de închisoare, și delicte pedepsite cu cinci ani de detenție (documente administrative falsificate, escrocherii). Doi dintre acuzați au fost plasați în detenție provizorie, un al treilea sub control judiciar, iar ultimul a cerut un termen pentru apărare. Primele elemente ale anchetei au stabilit că peste 3.000 de persoane erau înscrise pe acest site.

Calificată ca „excepțională”,  această operațiune a mobilizat peste 40 de agenți ai DNRED, experți vamali și experți tehnici. Ancheta a fost încredințată Oficiului central de luptă contra criminalității legate de tehnologiile informatice și de comunicare (OCLCTIC). 

„Pablo Escobar francez“

 Cunoscut pe „dark web”, universul ascuns al Internetului, ca OxyMonster, francezul Gal Vallerius își exercita activitățile pe platforma Dream Market, unde vindea droguri și era plătit în cripto-devize. El a fost arestat vara trecută pe aeroportul din Atlanta, SUA, când venise pentru campionatul mondial de bărbi și mustăți, organizat în Texas, după ce agenții DEA au identificat că OxyMonster era un vânzător de droguri pe Dream Market care expedia „marfa” din Franța oriunde în Europa și în SUA. Vallerius era numit și  „baronul francez al drogurilor” și în mod exagerat ”Pablo Escobar francez”, referire la celebrul traficant. Potrivit raportului unui agent al DEA, agenția federală de luptă contra traficului de droguri, în laptopul lui Gal Vallerius era instalat un program care permite navigarea în mod anonim, coduri pentru penetrarea în Dream Market, echivalentul a 500.000 dolari în bitcoin și un cod intitulat OxyMonster. El trebuie să răspundă în fața Tribunalului Federal din Miami pentru acuzații de trafic de stupefiante și spălare de bani și riscă 20 de ani de închisoare. În Bretagne, unde locuiește acest bărbos poliglot, autoritățile franceze au deschis o anchetă preliminară. Nu se știe când Gal Vallerius a părăsit Israelul pentru a se instala în Franța, dar poliția știe că are familia în mai multe țări. În 2015, Vallerius a ocupat locul 8 într-un turneu mondial de bărbi în Austria.

Închiderea platformelor AlphaBay și Hansa – primul și al treilea loc ca importanță în rândul site-urilor de vânzări pe darknet - demonstrează că Internetul clandestin nu este de neatins. FBI și DEA, în cooperare cu Europol, au confirmat închiderea acestor două site-uri. De câțiva ani, AlphaBay devenise cea mai mare piață neagră online, punând în legătură circa 40.000 de vânzători cu 200.000 de utilizatori în căutare de droguri, arme și alte produse ilegale. Darknetul corespunde unui ansamblu de rețele private, anonime și care promit anonimatul datelor utilizatorilor. Cum o dovedește închiderea AlphaBay, utilizarea darknetului nu înseamnă că ești la adăpost de legi.  Creatorul prezumptiv al platformei de vânzări, canadianul Alexandre Cazes, a fost trădat de propria adresă de e-mail, care a permis identificarea și apoi localizarea în Thailanda.

 
 

Comentarii

loading...