Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Operațiunea "Yellowhammer", planul secret al Cabinetului May

Peste un milion de persoane ostile ieșirii Marii Britanii din UE au defilat pe străzile Londrei pentru a cere un nou referendum asupra Brexit-ului, în timp ce țara se află în haos politic. Un document secret dezvăluie un plan haotic în caz de „no deal”.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 24.03.2019 - 17:23

O mare de oameni purtând drapele europene au defilat în centrul capitalei britanice cerând un nou referendum privind Brexit-ul, în mijlocul lor fiind primarul Londrei și alte personalități politice. În această perioadă de incertitudine privind Brexit-ul și viitorul țării, partizanii menținerii în Uniunea Europeană a Marii Britanii nu și-au pierdut total speranța și au cerut sâmbătă o nouă consultare populară.

„Lăsați poporul să decidă!” 200 de autocare venite din diverse puncte ale țării au transportat manifestanții la Londra pentru acest marș pro-Brexit. În paralel, la petiția lansată săptămâna trecută pentru anularea Brexit-ului au aderat în doar trei zile peste 4 milioane de persoane. Potrivit Times și Daily Telegraph, presiunile se acumulează asupra premierului Theresa May pentru a demisiona.

Urmează o săptămână crucială pentru Camera Comunelor, cu șanse de revocare a articolului 50. Joia trecută, cu doar opt zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, liderii europeni au acordat premierului britanic un răgaz suplimentar de două săptămâni pentru a găsi alt plan, în mijlocul impasului continuu la Westminster. Încă nu este clară data ieșirii Regatului Unit din UE. Luni, au fost depuse o serie de moțiuni asupra Brexit-ului, din care una cere Parlamentului să controleze procesul. Marți, May ar putea supune din nou la vot acordul său încheiat cu Bruxelles-ul, iar la sfârșitul săptămânii Parlamentul va vota un instrument statutar vizând modificarea datei de părăsire a Uniunii (29 martie) pentru 22 mai – dacă acordul premierului va trece la vot – sau pentru 12 aprilie dacă acordul va fi respins.

La Bruxelles, înalți responsabili ai UE au declarat după ultimele discuții cu Theresa May că un Brexit fără acord la 12 aprilie va fi rezultatul cel mai probabil. „Destinul Brexit-ului se află în mâinile amicilor noștri britanici”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind că orice soluție este posibilă.

 

Scenariul „no deal”

The Guardian a dezvăluit un document secret al executivului britanic în care sunt subliniate amploarea și impactul unui Brexit fără acord și care avertizează asupra unei „faze critice” de trei luni după ieșirea din UE. Documentul confidențial descrie structurile de comandament și de control de la Whitehall pentru a face față unei plecări fără acord și indică ministerelor că vor trebui să rezolve singure majoritatea problemelor, altfel riscă prăbușirea „operațiunii Yellowhammer”, concepută să gestioneze tranziția.

Documentul admite că probabil în cazul unui „no deal” vor fi probleme pe care operațiunea Yellowhammer nu a fost în măsură să le prevadă. Cabinet Office a preluat conducerea pregătirilor și încearcă scenarii diverse. O sursă care cunoaște bine operațiunea Yellowhammer arată că și în cazul unei planificări intensive tabloul general rămâne haotic și „neguvernabil”.

Pregătirile în vederea unui Brexit fără acord au devenit urgente din cauza impasului politic la Westminster. S-a procedat la teste pentru a se vedea cum școlile, spitalele și morgile ar putea funcționa cu 10.000 de camioane staționate pe șoselele apropiate de porturi sufocate. Joi s-a aflat că Ministerul Apărării a instalat un bunker sub clădirea principală, la Whitehall, pentru coordonarea unui eventual răspuns militar la Brexit. Cele mai importante decizii ca răspuns la orice criză potențială vor fi luate de un sub-comitet creat în ianuarie și prezidat de prim-ministru. Documentul precizează că acest organism va avea puteri considerabile pentru a interveni și ordona măsuri de urgență, inclusiv mobilizarea armatei și eliminarea reglementărilor în caz de necesitate.

Cabinetul May pare foarte îngrijorat de eventuale penurii de medicamente, de produse proaspete sau chiar de hârtie igienică. Sunt identificate o duzină de sectoare cu risc ridicat, printre care transporturile, serviciile de sănătate și de alimentație și guvernul a cerut deja să fie semnalate cu prioritate creșterea tensiunilor între comunități, manifestări de ură sau posibile crime. Una din principalele probleme este că guvernul central nu a spus autorităților locale care sunt prioritățile.

Comentarii

loading...