12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalOperațiune temerară a unui comando de opozanți nord-coreeni

Operațiune temerară a unui comando de opozanți nord-coreeni

La ambasada celei mai ermetice țări din lume, Coreea de Nord, situată într-un elegant cartier din Madrid, un atac a fost comis în plină zi pe 22 februarie, când zece bărbați mascați, perfect antrenați și înarmați au penetrat în clădire, au imobilizat angajații mai multe ore și apoi au fugit la bordul a două mașini ale ambasadei – abandonate mai târziu – purtând cu ei calculatoare, documente și telefoane.

O operațiune pregătită, cu luare de ostatici, și care a fost urmată de cea mai mare confuzie privind originea atacatorilor. Speculațiile asupra identității și a motivațiilor lor au invadat media spaniole, în timp ce Phenian nu a scos o vorbă despre atacul ambasadei sale. Asaltul s-a derulat cu câteva zile înaintea summitului de la Hanoi între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pe 27 și 28 februarie.

Autoritățile spaniole au declanșat o anchetă și suspiciunile s-au îndreptat spre serviciile secrete sud-coreene, apoi asupra CIA. S-au cerut chiar explicații agenției americane care a negat orice implicare.„Infiltrarea unei ambasade a Coreii de Nord înaintea summitului de la Hanoi ar fi pus în pericol întâlnirea pe teme nucleare“ a -declarat Sue Mi Terri, fostă analist coreean la CIA. „Nu este ceva ce ar întreprinde CIA“. În final, ancheta a -descoperit dovezi care au dus spre un grup obscur de coreeni despre care Washington Post estima că ar avea ca obiectiv înlăturarea regimului lui Kim Jong-un.

Marți, cotidianul spaniol El País a citat surse judiciare potrivit cărora judecătorul José de la Mata a emis două mandate internaționale de arestare împotriva a doi din cei 10 atacatori care au intrat prin efracție în ambasada nord-coreeană din Madrid. Magistratul i-a acuzat de șase infracțiuni între care furt calificat cu violență și intimidare, deținere ilegală de arme, amenințări și apartenență la o organizație criminală.

De la Mata a precizat într-un raport de 14 pagini că poliția spaniolă a fost chemată la ambasadă în plină desfășurare a operațiunii. Porțile au fost deschise de cetățeanul mexican Adrian Hong Chang, care a convins polițiștii că este diplomat nord-coreean de rang înalt. Câteva ore mai târziu a plecat spre Lisabona de unde s-a îmbarcat într-un avion pentru New York, iar după cinci zile a contactat FBI pentru a denunța agresiunea și a remis un material audio-vizual, obținut de la ambasadă.

 

Un scenariu pus la punct

Șapte dintre membrii grupului au fost identificați de autoritățile spaniole. În afara lui Hong Chang, ceilalți sunt cetățeni americani și sud-coreeni. Ei au venit în capitala Spaniei cu câteva zile înaintea atacului, s-au cazat într-un hotel din capitala Spaniei și au achiziționat cuțite, șase replici de pistolete, lunete de protecție, cătușe și diverse alte echipamente, multe din magazine de bricolaj.

Pe 22 februarie, la 16.30 au venit la ambasadă și Hong Chang a cerut să-l vadă pe însărcinatul cu afaceri, Yun Sok So, pe care îl cunoscuse într-o vizită anterioară când se prezentase ca antreprenor cu birouri în Emiratele Arabe Unite și în Canada care dorea să investească în Coreea de Nord. De la Mata precizează că în timp ce aștepta să fie primit, Hong Chang a profitat și a deschis ușa pentru a lăsa să intre ceilalți membri ai grupului, înarmați cu macete, cuțite, bare de fier și pistoale false. Au început să lovească angajații până au încetat să opună rezistență și i-au încătușat cu mâinile la spate.

În acel moment a intervenit poliția spaniolă chemată de un vecin alertat de țipete. Le-a deschis Hong Chang, purtând o vestă cu insigna președintelui Kim Jong-un. A liniștit agenții spunând că totul este în regulă. În cursul operațiunii, atacatorii s-au identificat ca fiind membrii unui grup secret de apărare a drepturilor omului care speră să răstoarne dictatura ereditară din Coreea de Nord.

Potrivit judecătorului, atacatorii au stat în ambasadă cinci ore și au interogat diplomații și restul angajaților după care au plecat luând două USB, două calculatoare, două discuri dure și telefoane portabile. Au plecat în mașinile ambasadei lăsând în urmă persoanele imobilizate, s-au împărțit în patru grupuri și au plecat spre Lisabona de unde au luat avioane spre SUA. 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă