3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalOperaţiune anticorupţie sau şantaj financiar?

Operaţiune anticorupţie sau şantaj financiar?

Peste un miliard de dolari a plătit prinţul Miteb bin Abdullah, fiul defunctului rege Abdallah, pentru eliberarea sa, fiind acuzat de corupţie. Miteb, 65 de ani, fost pretendent la tronul saudit în timpul domniei tatălui său şi fost şef al puternicei Gărzi  naţionale, unitate de elită, a fost demis cu câteva ore înaintea arestării. El s-a aflat printre cei 200 de arestaţi – prinţi ai familiei regale, miniştri şi oameni de afaceri de prim-plan – în cadrul unei anchete de corupţie, vizând în parte întărirea puterii prinţului moştenitor Mohammed bin Salman. Cei arestaţi, acuzaţi de corupţie, sunt menţinuţi în detenţie în hotelul de 5 stele Ritz-Carlton.

Eliberări de miliarde

Un responsabil implicat în această campanie a declarat că Miteb  a fost eliberat după încheierea „unui acord tranzacţional acceptabil” cu autorităţile saudite, care au cerut la început 10 miliarde dolari. Fratele său, Abdel Aziz bin Abdallah, viceministru de Externe, a negociat personal detaliile acordului înainte de a fugi în Franţa de teama unei arestări.

În afara prinţului Miteb, care a revenit în palatul său din Riad, au fost eliberate alte personalităţi, bineînţeles după plata unor sume fixate de autorităţi. Potrivit unor zvonuri, MBS l-a eliberat pe prinţul Miteb, cu o stare  precară de sănătate, pentru ca opinia publică să nu-i impute responsabilitatea morţii acestuia, starea sa deteriorându-se în detenţie.

Presupusele eliberări au intervenit câteva zile după publicarea în New York Times a primului interviu al lui Mohammed bin Salman după spectaculoasele arestări. El a explicat că 95% din persoanele deţinute acceptă o „reglementare” sau restituirea către trezoreria saudită a bunurilor achiziţionate fraudulos. Aproape 4% contestă acuzaţiile şi au decis să meargă până la proces, iar 1% au reuşit să-şi demonstreze inocenţa şi au fost eliberaţi imediat. Comisia anticorupţie, prezidată de MBS, a reuşit să „recupereze” peste 100 miliarde dolari.

Undă de şoc la Geneva

Proprietarul Grand Hotel Kempinski din Geneva, ultrabogatul saudit Abdulmohsen Al AlSheiki, a fost arestat în Arabia Saudită în cadrul operaţiunii  anticorupţie. Tribune de Geneve relatează că la Riad negocierile între regat şi personalităţile arestate continuă. La finele lunii noiembrie, prinţul multimiliardar Al-Walid bin Talal a putut ieşi după ce a plătit peste un miliard de dolari. Potrivit unor surse saudite, Bin Talal, ex-proprietar al altui hotel din Geneva, ar fi pe cale să vândă hotelurile pe care le deţine în Beirut. Observatorii arată că arestaţii de lux trebuie să găsească bani lichizi în cadrul negocierilor. Autorităţile saudite au lucrat asupra acordurilor cu unii deţinuţi, cerându-le să remită bunuri şi bani în schimbul eliberării lor.

Pentru unii analişti, câteva luni după ce a fost numit prinţ moştenitor, MBS caută să-şi consolideze influenţa asupra puterii şi a serviciilor de securitate înainte de a-l înlocui pe tatăl său la tron.  

Bancherii „oculţi“ ai ISIS

Franţa a identificat între 150 şi 200 de bancheri secreţi ai grupului terorist ISIS, în principal în Liban şi în Turcia, grupul fiind din ce în ce mai mult dependent de finanţare externă, a precizat Tracfin.

Tracfin este serviciul Ministerului francez al Economiei însărcinat cu lupta contra spălării banilor şi finanţarea terorismului. Directorul Tracfin, Bruno Dallas, a prezentat raportul serviciului său asupra „riscurilor spălării capitalurilor şi finanţarea terorismului”, subliniind că personalul a lucrat pentru identificarea a 150-200 de colectori, localizaţi în principal în Liban şi Turcia.  „Aceşti bancheri  oculţi ai ISIS primesc fonduri care în mod clar sunt destinate să-i permită continuarea funcţionării.” În prezent, Tracfin lucrează la localizarea noilor colectori de fonduri ale ISIS. „Odată cu înfrângerile suferite de jihadiştii grupării teroriste, este o adevărată miză strategică de a şti unde se află localizaţi viitorii colectori pentru a încerca urma viitoarelor metastaze ISIS”, a mai precizat Dallas.

Surse primarede finanțare

Pe măsură ce jihadiştii cedează teren în Irak şi în Siria, ei sunt privaţi şi de „sursele primare de
finanţare“ – „taxa de război” sau” extorcarea populaţiilor” – şi încearcă să compenseze parţial aceste pierderi de venituri prin recurgerea la finanţarea externă, arată raportul Tracfin. Acest serviciu supraveghează şi susţinerea tradiţională a organizaţiei jihadiste din partea instituţiilor umanitare şi culturale pentru a repera semnale ale radicalizării şi ale comportamentului financiar şi a eviza utilizarea  acestor structuri pentru finanţarea terorismului.  Franţa va oferi Arabiei Saudite o listă cu fundaţiile extremiste pentru ca Riadul să înceteze să le finanţeze, preşedintele Emmanuel Macron dezvăluind că în timpul vizitei sale la Riad prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, s-a angajat în acest sens.

Parisul organizează în februarie o conferinţă despre finanţarea grupărilor teroriste, pe agendă aflându-se şi acest dosar.  

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă