Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Acordul vizând reducerea temporară a producţiei petroliere încheiat de OPEC cu Rusia expiră în martie 2018

OPEC şi Rusia, acuzate că formează un „supercartel” în domeniul petrolului

Arabia Saudită doreşte prelungirea acordului între OPEC şi Rusia, pentru controlul pieţei petroliere mondiale şi revenirea investiţiilor în explorare şi producţie, urmărind contracararea exploatării masive a petrolului de şist american.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

25.02.2018 - 23:36

Acordul vizând reducerea temporară a producţiei petroliere încheiat de OPEC cu Rusia expiră în martie 2018, dar deja principalii actori pe piaţa aurului negru, în frunte cu Arabia Saudită, vor prelungirea acestuia şi au început un dialog diplomatic până la termenul limită.

În replică la concurenţa petrolului de şist american, care a dus la scăderea preţului aurului negru, cele 14 ţări membre ale OPEC şi alte zece țări, între care şi Rusia, au convenit la sfârșitul anului 2016 o reducere temporară a producţiilor lor. Prin diminuarea ofertei şi a stocurilor mondiale, preţul barilului a trecut de la 30 de dolari la aproape 70 dolari.

Unii dintre participanţii la această alianţă pledează acum pentru o formă permanentă şi Arabia Saudită a lansat o invitaţie Rusiei de a se alătura „cartelului”.

Ministerul saudit al Petrolului a estimat că „va trebui să evocăm un cadru pe termen mult mai lung pentru cooperarea noastră”. Mai ales că, deşi preţurile au crescut, producţia SUA – care nu este constrânsă de acord – a explodat şi săptămâna trecută a atins 300.000 barili pe zi.

Agenţia Internaţională a Energiei prevede pentru acest an o creştere explozivă a producţiei de petrol de şist american, o creştere substanţială în Canada şi Brazilia, care compensează scăderea producţiei în Venezuela şi Mexic.

Oferta suplimentară de petrol va face din Statele Unite prima ţară producătoare de brut din lume (10,4 milioane barili/zi), depăşind Arabia Saudită (10 milioane barili/zi) şi Rusia, care riscă să-şi vadă spulberate eforturile lor pentru reducerea excedentelor mondiale. Rusia doreşte continuarea cooperării cu OPEC dar nu este interesată de propunerile saudite pentru un cadru permanent de cooperare.

Comentarii

loading...