4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU va superviza reconstrucția Siriei

ONU va superviza reconstrucția Siriei

 

ONU a declarat că Moscova a respins cinci nume pe care trimisul său special pentru Siria dorea să le includă în lista propusă, componența Comitetului urmând a fi examinată joi în Consiliul de Securitate.

Comitetul compus din 150 de membri, care ar urma să-și înceapă lucrările anul viitor, ar putea deschide calea alegerilor supervizate de ONU și unui eventual proces de pace care ar încuraja milioanele de refugiați să revină în țara lor.

Acordul asupra formării Comitetului a fost oficial încheiat marți la Geneva și propunerile au fost transmise trimisului special al Națiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, pentru aprobare, după care va fi examinat în Consiliul de Securitate. Semnatarii acordului sunt ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, omologul său rus, Serghei Lavrov și cel iranian, Javad Zarif, și într-un comunicat comun citit de Lavrov se arată că participanții „au convenit să depună eforturi pentru convocarea primei sesiuni a Comitetului constituțional la Geneva la începutul anului viitor“. Ideea acestui comitet a luat naștere în ianuarie trecut în cadrul summitului celor trei țări garante ale „procesului de la Astana“ la Soci, stațiunea balneară de la malul Mării Negre, dar nu a fost concretizată din cauza unui dezacord cu regimul de la Damasc privind componența lui. Opoziția siriană cere o Constituție complet nouă în timp ce Guvernul de la Damasc nu este pregătit decât pentru o cosmetizare a documentului existent.

Potrivit planului ONU, Comitetul constituțional trebuie să cuprindă 150 de membri: 50 aleși de puterea siriană, 50 de către opoziție și 50 aleși de emisarul ONU cu scopul de a insera experți și reprezentanți ai societății civile. Organizația mondială a declarat că Rusia a respins cinci nume propuse de Mistura și că absența acestuia la conferința de presă nu este de bun augur. Într-un comunicat, Mistura, al cărui mandat se încheie la sfârșitul acestui an, a declarat că rămâne încă mult de făcut în maratonul pentru punerea în funcțiune a unui comitet constituțional credibil și echilibrat și succesorul său va prelua această sarcină.

 

Un proces în curs

Trimisul special al ONU pentru Siria a fost supus unei presiuni puternice de trio-ul Rusia-Turcia-Iran pentru a accepta constituirea organismului constituțional, dar el ar putea lăsa decizia Consiliului de Securitate, joi, la New York. El a declarat în weekend că „ultimul cuvânt este al nostru, al ONU, nu al altei țări, oricât de bună și de puternică ar fi“.  Refuzul Rusiei de a face concesii a suscitat iritarea Statelor Unite, dar influența Departamentului de Stat american în Siria este limitată. Comitetul sirian de negociere, opoziția oficială siriană, s-a plâns déjà că acest comitet propus nu este echilibrat în plan politic și probabil că nu va reduce suficient puterile președintelui.

 Emisarul special american pentru Siria, James Jeffrey, a declarat luni în fața grupului de reflecție al Consiliului Atlantic, la Washington, că poziția opoziției oficiale siriene reprezintă „o problemă enormă pentru De Mistura“. Întrebarea pe tot parcursul negocierilor privind comitetul a fost următoarea – este regimul sirian pregătit să acorde un compromis la orice efort al comunității internaționale pentru a încerca rezolvarea acestei probleme în alte condiții decât cele ale Damascului? Regimul nu a câștigat conflictul, a subliniat Jeffrey. Peste 40% din teritoriu se află încă sub controlul altor persoane. Peste 100.000 dintre ele, inclusiv forțele kurde ale YPD, sunt active și regiunile controlate de Assad nu cuprind decât 50% din populație. Majoritatea populației este ruinată și vor fi necesare între 300 și 400 miliarde dolari pentru reconstrucție. Cine va plăti factura? „Țările occidentale nu sunt dispuse să ofere bani decât dacă vom ști că Guvernul este gata de compromisuri și să nu creeze o nouă oroare în anii care vin“. De peste un an, UE a declarat că nu va furniza fonduri pentru reconstrucția Siriei decât dacă vor fi organizate alegeri libere supervizate de ONU, în care refugiații vor avea drept de vot.  

 

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă