ONU: Statul Islamic este încă viu, chiar dacă și-a pierdut teritoriul

Între 20.000 şi 30.000 de combatanţi ai organizaţiei Statul Islamic (SI) sunt încă prezenţi în Irak şi în Siria în pofida înfrângerilor militare şi a reculului grupării jihadiste în regiune, potrivit unui raport dat publicităţii luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

13.08.2018 - 22:47

Printre aceşti zeci de mii de membri ai Statului Islamic, care sunt repartizaţi în proporţie aproximativ egale între Irak şi Siria, „rămâne o parte importantă de mii de combatanţi terorişti străini”, precizează documentul, redactat de observatori ai ONU.

Potrivit aceleiaşi surse, între 3.000 şi 4.000 de combatanţi ai Statului Islamic se află încă în Libia, în timp ce principalii responsabili ai organizaţiei jihadiste operează acum din Afganistan.

Statul Islamic a pierdut controlul majorităţii "califatului" său autoproclamat, în special după ce a fost alungat în 2017 din Mosul şi Raqa, cele două bastioane ale grupării jihadiste sunite în Irak şi Siria.

SI este totuşi „în continuare capabil să comită atacuri pe teritoriul sirian. El nu mai controlează teritoriu în Irak, dar rămâne activ datorită unor celule adormite”, în special a unor agenţi ascunşi în deşert, precizează raportul.

Unele state membre şi-au exprimat îngrijorarea privind posibilitatea de a vedea apărând celule ale SI în tabăra de refugiaţi de la Rokbane, situată în zona controlată de SUA în sudul Siriei, şi unde trăiesc familii ale combatanţilor.

În ceea ce-i priveşte pe jihadiştii care părăsesc teritoriul controlat de Statul Islamic, numărul „rămâne mai scăzut decât se anticipa”. Însă dintre ei „mulţi au plecat în Afganistan”, observă raportul.

Fluxul de combatanţi străini care se alătură Statului Islamic „a secat, ca să spunem aşa”, notează autorii raportului. În ceea ce priveşte forţele prezente în Yemen, SI nu dispune decât de mai puţin de 500 de oameni, faţă de peste 6.000 de membri ai celeilalte grupări jihadiste majore, Al-Qaida.

Comentarii