4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalONU se teme de escaladarea violentă a situației, după decizia SUA privind...

ONU se teme de escaladarea violentă a situației, după decizia SUA privind Ierusalimul

Într-o reuniune a Consiliului de Securitate, Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, scrie Agerpres, care citează AFP.

Această decizie „nu este în concordanță cu rezoluțiile Consiliului de Securitate”, au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgență – cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului – ambasadorii Franței, Marii Britanii, Italiei, Suediei și Germaniei. Ea „nu favorizează perspectiva păcii în regiune”, au adăugat diplomații, într-o declarație solemnă, fără a menționa măsuri de retorsiune.

În cadrul ședinței, toți partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o manieră mai mult sau mai puțin apăsată.

La ONU, Statele Unite nu au nevoie de „predici” și de „lecții”, a ripostat ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, afirmând că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizație s-a încheiat.

Statele Unite „rămân angajate în procesul de pace” în Orientul Mijlociu, a adăugat Haley. „Înțeleg că schimbarea este dificilă” pentru partenerii Statelor Unite, dar „acțiunile noastre vizează progresul cauzei păcii”, a insistat aceasta.

Prin noua lor decizie, Statele Unite „nu au luat poziție cu privire la limite sau granite”, iar „statu-quo-ul este menținut în locurile sfinte”, a evidențiat diplomata americană, care a beneficiat de un singur susținător, omologul său israelian.

„Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel și Palestina. În absența acordului, nu recunoaștem nicio suveranitate asupra Ierusalimului”, au arătat, la rândul lor, cei cinci ambasadori europeni. „Uniunea Europeană nu va recunoaște nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părți”, au mai susținut diplomații.

Opt țări, dintre care patru europene, două sud-americane și două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. Este vorba de Bolivia, Egipt, Franța, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie și Uruguay.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă