15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU reacționează la apelul Hamas de a-i 'ucide pe evrei'

ONU reacționează la apelul Hamas de a-i ‘ucide pe evrei’

‘Dacă blocadă nu este ridicată, noi ne vom arunca în aer în faţa inamicilor noştri, cu voia lui Allah’, a declarat Fathi Hamad, membru al uneia dintre structurile Hamas, care controlează Fâşia Gaza, în cursul unui discurs rostit vineri în timpul manifestaţiilor săptămânale de-a lungul zidului ce separă enclava palestiniană din Israel. Israelul impune de peste un deceniu o blocadă strictă împotriva fâşiei înguste de uscat situată între Mediterana, statul israelian şi Egipt, unde trăiesc aproape două milioane de palestinieni în condiţii extrem de precare.

‘Şapte milioane de palestinieni în străinătate, destule pregătiri! Aveţi evrei lângă voi, oriunde v-aţi afla. Ar trebui să-i atacaţi pe toţi evreii pe care puteţi oriunde în lume şi să-i ucideţi!’, a lansat acesta. Hamas s-a distanţat de aceste afirmaţii printr-un comunicat publicat luni după-amiază. ‘Aceste afirmaţii nu reflectă poziţia oficială a Hamas şi politica sa aşa cum a fost decisă şi aplicată în mod consecvent, ceea ce înseamnă că suntem în conflict cu ocupaţia (israeliană) care ocupă pământurile noastre şi profanează locurile noastre sacre şi nu cu evreii din lume sau cu iudaismul ca religie’, se menţionează în textul difuzat de Hamas.

Într-un comunicat publicat luni seara, Hamas a subliniat angajamentul său de a respecta carta Hamas axată pe ‘rezistenţa împotriva ocupaţiei sioniste’ a teritoriilor palestiniene.

‘Rezistenţa noastră împotriva ocupaţiei va continua prin toate mijloacele posibile, cu arme sau prin luptă paşnică şi populară’, a spus el. Nickolay Mladenov, trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, a condamnat afirmaţiile lui Hamad, calificându-le drept un ‘discurs periculos, respingător şi care incită la ură’.

‘Aceasta trebuie condamnat în mod clar de toţi (scris cu majusculă)!’, a subliniat el într-un mesaj postat pe Twitter. ‘Valorile juste ale cauzei palestiniene includ iubirea de libertate, dreptatea şi egalitatea. Afirmaţiile revoltătoare ale lui Fathi Hamad despre evrei nu reprezintă niciuna dintre acestea’, a reacţionat Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cu sediul în Cisiordania ocupată şi aliată a Farah, partidul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. Fatah şi Hamas au relaţii de adversitate de când mişcarea islamistă a preluat controlul Fâşiei Gaza în 2007 în urma unui cvasi război civil. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Ofir Gendelman, a apreciat în arabă că declaraţiile lui Hamad reflectă ceea ce ‘este Hamas’.

‘Hamas se află în spatele revoltelor de la frontiera cu Gaza. Hamas construieşte uzine pentru a fabrica centuri explozive utilizate de băieţi şi fete în Gaza. Hamas vrea să ucidă evreii din întreaga lume’, a declarat purtătorul de cuvânt citat. ‘Acum cred că înţelegeţi de ce ne apărăm frontiera de Hamas în Gaza’, a scris el pe Twitter. De la sfârşitul lunii martie 2018, palestinienii din Gaza se adună de-a lungul barierei care separă teritoriul palestinian de Israel pentru a protesta împotriva blocadei. Ei reclamă dreptul de a reveni pe pământurile lor străvechi de unde au fost alungaţi sau au fost constrânşi să fugă după crearea statului Israel în 1948. 

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă