ONU dorește relansarea anchetei ce vizează folosirea armelor chimice în Siria

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat joi Consiliul de Securitate să relanseze eforturile pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de atacurile chimice din Siria după opoziţia Rusiei, în noiembrie, în privinţa continuării anchetelor internaţionale, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.01.2018 - 23:33

Folosirea armelor chimice în conflictul sirian care durează de aproape şapte ani "pune serios în discuţie interdicţia globală asupra acestor arme de distrugere în masă", a declarat Antonio Guterres, citat de Agerpres.

"Dacă folosirea armelor chimice în Siria este demonstrată din nou, comunitatea internaţională trebuie să găsească o modalitate corespunzătoare de a identifica responsabilii şi a le cere socoteală", a adăugat el.

În noiembrie, Rusia - aliat al preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad - a făcut de două ori uz de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca reînnoirea mandatului experţilor internaţionali având ca misiune să ancheteze în privinţa armelor chimice în Siria.

Cu o lună mai devreme, anchetatorii Joint Investigative Mechanism (JIM) - misiune comună de anchetă înfiinţată în 2015 de ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în urma unei iniţiative ruso-americane - atribuiseră responsabilitatea regimului sirian. Ei au acuzat aviaţia militară că a efectuat la 4 aprilie 2017 un atac asupra localităţii Khan Shaykhun soldat cu peste 80 de morţi.

Moscova a respins aceste concluzii, reproşându-le experţilor că nu au mers la faţa locului şi s-au bazat numai pe martori acuzaţi de legături cu opoziţia siriană.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, i-a trimis în ianaurie o scrisoare lui Antonio Guterres, respingând argumentele Rusiei.

Misiunea JIM s-a încheiat în noiembrie, dar OIAC prezintă propriile rapoarte redactate în cursul misiunilor în Siria.

Una dintre anchete, ale cărei concluzii au fost înaintate recent Consiliului de Securitate, menţionează că, la 30 martie 2017, a fost folosit gaz sarin într-un atac asupra localităţii Latamneh.

Comentarii