ONU critică Ungaria pentru atitudinea față de imigranți: „Se încalcă drepturile omului”

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a etichetat vineri legea anti-imigraţie propusă de Ungaria drept "un asalt împotriva drepturilor omului" şi a cerut guvernului de la Budapesta să apere dreptul la libertatea de asociere, informează Reuters.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 16.02.2018 - 14:33

Guvernul de la Budapesta a înaintat marţi în parlament un proiect de lege prin care ministrul de interne ar primi dreptul să interzică organizaţiile neguvernamentale (ONG-uri) care sprijină imigraţia şi care ar reprezenta "un risc de securitate naţională".

Proiectul face parte din eforturile anti-imigraţie ale premierului Viktor Orban care a avut ca ţintă campania magnatului şi filantropului american George Soros, născut în Ungaria, de dezvoltare a valorile liberale şi de deschidere a frontierelor în estul Europei.

Propunerea de lege pare să marcheze o înăsprire a controalelor asupra organizaţiilor "care lucrează asupra unor chestiuni pe care guvernul le consideră a fi împotriva intereselor statului, cum ar fi migraţia şi azilul", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville.

Proiectul introduce "o restricţie nejustificată asupra dreptului la libertatea de asociere şi este o continuare îngrijorătoare a asaltului guvernului asupra drepturilor omului şi spaţiului civic", a spus el într-un briefing de presă la Geneva.

Guvernul de la Budapesta susţine că proiectul de lege, care va impune de asemenea o taxă de 25% pe donaţiile din străinătate pentru ONG-urile care sprijină migraţia în Ungaria, urmăreşte să descurajeze imigraţia ilegală despre care Orban spune că erodează stabilitatea europeană şi că a fost alimentată parţial de Soros, care are dublă cetăţenie - ungară şi americană.

"O astfel de taxă va duce cel mai probabil la diminuarea bugetelor şi va afecta strângerea de fonduri, subminând astfel abilitatea ONG-urilor de a-şi desfăşura propriile activităţi şi servicii", a spus Colville, citează AGERPRES.

Comentarii