ONU critică un proiect de lege care ar interzice ONG-urilor din Venezuela finanţările externe

Înaltul comisar pentru drepturile omului ONU a criticat o lege ce le interzice ONG-urilor să primească fonduri străine în Venezuela, conform AFP

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2019 - 21:57

"Această lege, dacă va fi aprobată şi aplicată, va reduce şi mai mult spaţiul democratic", a declarat Bachelet în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

În 14 august, preşedintele Adunării Constituante şi numărul 2 al regimului de la Caracas, Diosdado Cabello, a ameninţat, în timpul unei declaraţii televizate, că va supune la vot o lege în acest sens. "O cerea comandantul Chavez. Noi vom executa şi vom aproba o lege ce va sancţiona drastic ONG-urile şi persoanele care primesc bani de la imperialism pentru a conspira împotriva ţării noastre", a spus Cabello la postul public de televiziune VTV.

Venezuela trece de luni de zile printr-o profundă criză politică, preşedintele Nicolas Maduro confruntându-se cu opozantul Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut ca atare de circa 50 de ţări, printre care SUA.

În iulie, Michelle Bachelet a denunţat într-un raport "eroziunea statului de drept" în Venezuela, detaliind ameninţările, torturile, detenţiile arbitrare şi dispariţiile forţate la care sunt supuşi opozanţi şi apărători ai drepturilor omului în această ţară.

Tortura, relele tratamente şi detenţiile arbitrare, mai ales împotriva militarilor, continuă, potrivit Înaltului Comisar, care şi-a exprimat de asemenea regretul că Venezuela nu a luat nicio măsură pentru a destructura Forţele de Acţiune Speciale (FAES, corp de elită al poliţiei naţionale înfiinţat în 2017), acuzate de ONU că au întreprins executări extrajudiciare.

Michelle Bachelet poartă discuţii cu Venezuela pentru a deschide aici un birou. Între timp, ea a putut trimite experţi la faţa locului pentru a urmări situaţia şi a întreprinde vizite în închisori.

Bachelet a declarat că autorităţile au eliberat 83 de persoane, dintre care unele figurează pe lista Grupului de lucru al ONU asupra detenţiilor arbitrare.

Situaţia privind drepturile omului în Venezuela va fi din nou discutată în următoarele zile în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în timp ce mai multe ţări pregătesc o rezoluţie prin care cer o anchetă internaţională.

Comentarii