Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ONU cere Marii Britanii ca Julian Assange să părăsească în mod liber ambasada Ecuadorului

Experţii ONU pentru drepturile omului au cerut vineri autorităţilor britanice să permită fondatorului Wikileaks, Julian Assange, să părăsească ambasada Ecuadorului de la Londra, fără teama de a fi arestat sau extrădat, relatează Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.12.2018 - 18:18

Grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară şi-a reiterat constatarea, publicată în februarie 2016, că reţinerea lui Assange fusese de facto ilegală, fără a fi acuzat, în ambasada, unde se află de mai mult de şase ani.

El a primit iniţial azil politic pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde autorităţile voiau să îl iterogheze în cadrul unei anchete pentru abuz sexual. Ancheta a fost abandonată.

Assange, al cărui site publica mii de documente guvernamentale americane clasificate, a negat afirmaţiile Suediei, declarând că acuzaţia era o ameninţare care l-ar fi extrădat în cele din urmă în Statele Unite, unde procurorii se pregăteau să deschidă o cauză penală împotriva lui.

Marea Britanie spune că Assange va fi arestat pentru că nu poate plăti cauţiunea dacă va părăsi ambasada, dar că pedeapsa nu va mai putea depăşi şase luni, în caz de condamnare. În iunie, ministrul de Externe britanic, Alan Duncan, a spus că Assange va fi tratat omeneşte şi corect.

"Singurul motiv rămas pentru privarea de libertate continuă a domnului Assange este o încălcare a cauţiunii în Marea Britanie, care este, în mod obiectiv, o infracţiune minoră care nu poate justifica post facto detenţia de mai mult de şase ani la care a fost supus de când a solicitat azil în Ambasada Ecuadorului", au transmis experţii ONU într-un comunicat.

"Este timpul ca domnul Assange, care a plătit deja un preţ ridicat pentru exercitarea paşnică a drepturilor sale la libertatea de opinie, expresie şi informare şi pentru a promova dreptul la adevăr în interesul public, să îşi recupereze libertatea", au spus ei.

Experţii şi-au exprimat îngrijorarea că "privarea de libertate" îi compromit sănătatea şi i-ar putea "pune în pericol viaţa", având în vedere volumul disproporţionat de anxietate care a provocat.

Ecuadorul, în octombrie, a impus noi reguli prin care să fie supus la examene medicale de rutină, în urma îngrijorării că nu primea atenţia medicală de care avea nevoie. De asemenea, prin aceste reguli era obligat să plătească facturile medicale şi de telefon şi să cureţe după pisica sa.

Comentarii