8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU acuză „multiple încălcări ale drepturilor omului” față de protestatarii din Chile

ONU acuză „multiple încălcări ale drepturilor omului” față de protestatarii din Chile

 

Raportul a fost elaborat de experţi ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, care s-au aflat în Chile între 30 octombrie şi 22 noiembrie.

“Majoritatea” protestatarilor au manifestat “paşnic”, însă “modul în care poliţiştii au gestionat manifestaţiile a fost fundamental represiv”, a declarat şefa misiunii, Imma Guerras-Delgado, în timpul prezentării raportului la Geneva.

Raportul evidenţiază “numărul ridicat de încălcări grave ale drepturilor omului” şi conţine exemple concrete de tortură, rele tratament şi violuri comise de poliţişti asupra deţinuţilor, dintre care mulţi ar fi fost reţinuţi arbitrar.

În timpul misiunii sale, echipa Înaltului Comisariat a putut documenta 113 cazuri de tortură şi de rele tratamente şi 24 de cazuri de violenţe sexuale asupra unor femei, fete şi bărbaţi, comise de poliţişti şi militari.

Experţii ONU denunţă de asemenea “numărul alarmant de persoane”, aproximativ 350, care au suferit răni la ochi sau la faţă, majoritatea fiind cauzate de gloanţe de plumb.

Raportul mai indică faptul că, pe baza unor informaţii primite de la o mare varietate de surse, “în mai multe cazuri, poliţiştii nu au făcut nicio distincţie între manifestanţii paşnici şi manifestanţii violenţi”.

“Armele cu muniţie neletală au fost folosite în mod nediscriminatoriu şi necorespunzător, şi de aceea există atât de mulţi răniţi”, a explicat Imma Guerras-Delgado, subliniind că poliţiştii au tras de la o distanţă prea mică de manifestanţi.

“Poliţia are o responsabilitate în comiterea de încălcări ale drepturilor omului. În privinţa responsabilităţilor individuale din cadrul poliţiei, nu putem trage o concluzie. Ele vor trebui stabilite la nivel naţional”, a mai spus ea.

Conform informaţiilor oficiale citate în raport, peste 28.000 de persoane au fost reţinute între 18 octombrie şi 6 decembrie, iar cele mai multe dintre ele au fost eliberate. La prezentarea raportului, Imma Guerras-Delgado a spus că circa 1.600 sunt încă la închisoare, conform autorităţilor.

“Regretăm profund plângerile primite de echipa Înaltului Comisariat (…) Fiecare dintre ele va face obiectul unei anchete şi, acolo unde va fi necesar, va exista o sancţiune”, a reacţionat subsecretarul de stat chilian pentru drepturile omului, Lorena Recabarren.

“Începând cu 18 octombrie, Chile s-a confruntat cu o situaţie neprevăzută şi inedită de violenţă (…) Această situaţie de violenţă, şi nu manifestaţiile paşnice, ne-a făcut să decretăm starea de urgenţă. Această decizie nu a fost luată uşor şi s-a ţinut cont de context”, a adăugat ea, vorbind în numele guvernului chilian.

Mişcarea de contestare socială care a zguduit Chile de la 18 octombrie este cea mai gravă de la revenirea la democraţie în 1990. Înaltul Comisariat a putut verifica informaţii în legătură cu 11 din cele 26 de decese pe care autorităţile le anchetează.

Patru dintre aceste cazuri constituie un omor arbitrar şi decese cauzate de fapte ilegale în care au fost implicaţi agenţi ai statului.

Raportul semnalează că autorităţile au avut cunoştinţă de gravitatea rănilor de la 22 octombrie, dar nu au luat măsuri eficiente pentru a opri folosirea de arme cu muniţie neletală.

Într-un comunicat, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a făcut apel “să se privească la viitor în mod constructiv” şi a cerut crearea unui “mecanism de urmărire”, în cooperare cu biroul său pentru America de Sud, însărcinat cu evaluarea situaţiei în trei luni.

Scânteia care a aprins această mişcare de contestare fără precedent a fost scumpirea preţului biletului la metrou în capitala Santiago de Chile. În ciuda suspendării măsurii, mişcarea s-a amplificat, alimentată de resentimentul faţă de inegalităţile sociale.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă