15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalONU a aprobat noile sancțiuni cerute de SUA împotriva Coreii de Nord

ONU a aprobat noile sancțiuni cerute de SUA împotriva Coreii de Nord

Noile sancțiuni vizează aprovizionarea cu petrol şi situația lucrătorilor nord-coreeni din străinătate.

Este a noua serie de sancţiuni impuse de ONU, deosebit de severe, dintre care ultimele trei au fost adoptate la iniţiativa americanilor după un test nuclear şi mai multe tiruri cu rachete efectuate de Phenian.

Din septembrie 2016, Coreea de Nord a efectuat un test nuclear – cel de-al şaselea – şi a lansat mai multe rachete, acţiuni interzise de Naţiunile Unite.

Washingtonul a depus joi un proiect de rezoluţie după negocieri cu China, aliat al Phenianului, în urma unui nou tir cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), la 28 noiembrie.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, prezidat în decembrie de Japonia, au adoptat textul în jurul orelor 13.30 (18.30 GMT).

Această iniţiativă intervine într-un context în care nici SUA, nici Coreea de Nord nu se arată dispuse să demareze negocieri pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat “să distrugă complet” Coreea de Nord în cazul unui atac asupra Statelor Unite, în timp ce Phenianul susţine că trebuie acceptat ca putere nucleară.

Rezoluţia îi vizează în special pe expatriaţii nord-coreeni, toţi fiind obligaţi să se întoarcă acasă până la sfârşitul lui 2019. Proiectul iniţial prevedea un termen de 12 luni.

Mai multe mii de nord-coreeni lucrează în străinătate, mai ales în Rusia şi China, generând preţioase venituri în valută pentru ţara lor. Potrivit ONU, ei muncesc în “condiţii apropiate de sclavie”.

Ultima sancțiune înăspreşte cu precădere unele dispoziţii incluse în rezoluţii precedente, în special reducând livrările de petrol brut şi rafinat care provin majoritar din China. Livrările de produse petroliere trebuie, în consecinţă, să scadă cu 75 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă