Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ONU a aprobat crearea unui Pact mondial privind migraţiile

Statele membre ale ONU au aprobat vineri, cu excepţia SUA, crearea unui Pact mondial neconstrângător privind migraţiile, informează AFP.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

13.07.2018 - 21:21

''Migranţii sunt un motor extraordinar de creştere'', a subliniat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, salutând acest nou ''Pact mondial pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată''.

Chiar dacă Pactul este ''neconstrângător, el constituie un pas fără precedent pentru a creşte cooperarea internaţională'', a arătat secretarul general.

Pactul va fi aprobat în mod oficial cu ocazia unei conferinţe internaţionale ce va avea loc în Maroc, la mijlocul lunii decembrie.

Documentul de 25 de pagini, a cărui negociere s-a întins pe durata a 18 luni, include o serie de principii (apărarea drepturilor omului, a drepturilor copiilor, recunoaşterea suveranităţii naţionale ş.a.) şi cuprinde un catalog de măsuri care să ajute ţările să facă faţă migraţiilor: îmbunătăţirea informării, măsuri pentru mai buna integrare a migranţilor, schimb de expertiză ş.a.

''Pactul mondial nu va impune nimic nimănui, dar propune soluţii'', a declarat ambasadorul mexican Juan José Gomez Camacho, care a condus negocierile, alături de ambasadorul elveţian Jurg Lauber.

''Nu avem de ales între a accepta sau a respinge migraţiile. Ele sunt aici, se întâmplă peste tot în lume'', sublinia preşedintele Adunării Generale a ONU, slovacul Miroslav Lajcak, la deschiderea negocierilor.

SUA s-au retras la sfârşitul lui 2017 din procesul de elaborare a Pactului, afirmând că acesta conţine prevederi ce contravin politicii preşedintelui Donald Trump în domeniul imigraţiei.

Numărul migranţilor în lume este estimat la 258 milioane de persoane, adică 3,4% din populaţia globului.

Comentarii

loading...