14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalOmul lui Putin, Serj Sargsyan, a demisionat din funcția de premier al...

Omul lui Putin, Serj Sargsyan, a demisionat din funcția de premier al Armeniei

„Părăsesc funcţia de conducător al ţării”, a declarat Serj Sargsyan, potrivit serviciului său de presă citat de agenţie.

„Nikol Pashinyan avea dreptate. Iar eu, eu am greşit”, a adăugat Sargsyan, referindu-se la liderul protestelor, Nikol Pashinyan.

Serj Sargsyan a fost numit recent premier, după ce a deţinut vreme de zece ani funcţia de preşedinte al Armeniei.

Zeci de mii de manifestanţi protestează de mai multe zile în Armenia, la apelul liderului de opoziţie şi deputat Nikol Pashinyan, într-una din cele mai mari manifestaţii organizate în ultimii ani în Armenia. Manifestaţiile au început vinerea trecută la Erevan şi s-au extins de atunci şi în alte două mari oraşe din Armenia, Gyumri şi Vanadzor. Pashinyan a anunţat „începutul unei revoluţii paşnice de catifea” şi a făcut apel „la paralizarea activităţii tuturor agenţiilor guvernamentale”.

Deputatul Nikol Pashinyan (42 de ani) este un fost jurnalist şi un opozant de cursă lungă, care a stat deja perioade scurte la închisoare, după ce a participat la proteste organizate împotriva lui Serj Sargsyan în 2008 şi care s-au soldat cu 10 morţi.

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Noul preşedinte armean, Armen Sargsyan, care are acelaşi nume de familie ca predecesorul său, însă nu şi vreo legătură de rudenie, a depus jurământul săptămâna trecută, după ce a fost ales de parlament la începutul lunii martie.

Dintre toate țările ex-sovietice din Caucaz, Armenia este cea care a păstrat relațiile cele mai bune cu Rusia. În acest context, Sargsyan a fost susținut de Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă