Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Evgheni Prigozin, fost vânzător de hotdog în Sankt Petersburg, prieten apropiat al lui Vladimir Putin

Oligarhul Evgheni Prigozin, şeful trolilor lui Putin

Evgheni Prigozin, fost vânzător de hotdog în Sankt Petersburg, apreciat de Vladimir Putin pentru bucătăria sa, este inculpat în SUA pentru interferenţă în campania prezidenţială americană.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 07.03.2018 - 22:53

 
Într-un interviu acordat NBC, președintele rus, Vladimir Putin, a admis că „inculpații” ar putea fi judecați, dar numai în Rusia și numai dacă au încălcat legile rusești.

„Ar trebui să se înțeleagă că cetățenii ruși se supun legilor rusești și acest lucru așa va rămâne”, a precizat Putin. Întrebat dacă cei 13 inculpați au avut acțiuni de amestec în alegerile prezidențiale din SUA, liderul de la Kremlin a răspuns: „Nu-mi pasă. Sunt absolut indiferent, deoarece ei nu reprezintă interesele Rusiei.“

Despre Prigozin, 56 ani, nu se poate spune că i-a fost indiferent lui Putin. El a făcut avere cu restaurante datorită președintelui rus şi aparţine cercului de oligarhi răsfăţaţi de regim.

     De la hotdog la „Rusiagate“

Este proprietarul unui lanţ de restaurante de lux, frecventate de Putin în compania unor diplomați străini.

Supranumit „şeful bucătar” al liderului de la Kremlin, Prigozin, nativ din Sankt Petersburg, ca şi protectorul său, a început prin a fi mafiot. În urmă cu două decenii, el a ajuns în închisoare pentru afaceri de extorsiune şi prostituţie cu minori. La ieşire, nouă ani mai târziu, a încercat să intre în lumea cazinourilor, dar mai lesne i-a fost să vândă hotdog. Mai târziu, când și-a făcut relații mai serioase, a deschis primul său restaurant de lux.

Pe atunci, Putin, angajat la primăria Sankt Petersburgului, se ocupa de investiţiile străine şi contractele se negociau în sălile din spate ale restaurantului lui Prigozin, care servea personal oaspeţii de vază. Cei doi au păstrat o legătură strânsă, iar când fostul ofiţer KGB a ajuns preşedinte al Rusiei bucătarul şi-a văzut influenţa crescând. În fruntea firmei sale Concord, asigura intendenţa  recepţiilor oficiale. Din 2010, a obţinut  diverse contracte importante, cum a fost cel din 2012, când a câştigat piaţa restaurantelor armatei. O afacere estimată la 1,4 miliarde dolari.

În prezent, Prigozin face parte dintre cei 13 ruși acuzați în ancheta procurorului special american Robert Mueller că a perturbat campania prezidenţială americană. Serviciile secrete occidentale au semnalat și campania trolilor ruși pentru Brexit, în Marea Britanie.

De asemenea, Prigozin s-a angajat că va furniza circa 5.000 de mercenari de care Rusia are nevoie în Ucraina şi în Siria. Cum a ajuns de la bucătar la ample acțiuni de destabilizare a democrațiilor occidentale?

În urmă cu câțiva ani, a înființat o importantă „uzină de troli” a Rusiei. A angajat 500 de persoane, pe care le-a plasat într-o clădire cu trei etaje din Sankt Petersburg. Misiunea lor era să inunde reţelele sociale cu mesaje false.

A creat mai apoi agenţii şi pagini web de propagandă, printre acestea Harkov, consacrată conflictului ucrainean. O afacere înfloritoare, cu 35 de milioane de vizitatori pe lună.

Chiar dacă cifrele sunt supraevaluate, aceste contracte cu statul reprezintă sume enorme de bani. În câţiva ani, Prigozin a fost propulsat de la baraca în care vindea hotdogs la viaţa mult visată de oligarh.

În 2013 a înființat Internet Research Agency (IRA), extinzându-și câmpul de acţiune online la democraţiile din Vest. Această agenție este pe lista procurorului Mueller pentru interferența în alegerile prezidențiale din SUA.

Potrivit raportului procurorului, dispunând de un buget de 1,5 milioane dolari, trolii ruși au deschis peste 2.000 de conturi Internet mascate ca aparţinând americanilor şi au trimis peste 80.000 de mesaje de dezinformare, care au ajuns la 126 milioane de americani, într-o campanie menită să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile.

     „Privații“ lui Putin din compania Wagner

Ultima misiune primită de la Kremlin este furnizarea de „mercenari” pentru Siria și Ucraina. Compania sa, Wagner, are acum mercenari plătiţi lunar cu 4.000 dolari. Toți, foști militari ruși, cu care Kremlinul susține că nu are nicio legătură.

În schimbul serviciilor companiei, Prigozin primeşte 25% din producţia fiecărui puţ petrolier recuperat după alungarea jihadiştilor ISIS din Siria. În jur de 200 au fost uciși într-un bombardament al SUA, când construiau un pod mobil peste Eufrat, ca să treacă milițiile șiite pro-Assad.  „Nu știm nimic despre acești mercenari”, a susținut atunci Kremlinul.

Comentarii

loading...