15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalOligarhii ruși, probleme cu viza în Marea Britanie

Oligarhii ruși, probleme cu viza în Marea Britanie

Peste 700 de dosare ale oligarhilor ruși activi în City sunt trecute în revistă de către autorități, în vederea acordării vizelor. Unul dintre acestea este cel al cunoscutului Roman Abramovici, apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Alți oligarhi mai puțin celebri sunt deja îngrijorați că pot avea probleme legate de viza britanică. Londra recunoaște „rolul dublu” al oligarhilor în sistemul lui Putin, antreprenori, dar și emisarii statului rus.

Roman Borisovici, un militant contra  corupției din Rusia, consideră că Guvernul britanic abandonează, târziu, politica sa „fără întrebări”, care a făcut Londra atractivă pentru oligarhii Rusiei.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, declara că poliția trebuie să fie în măsură să interogheze posesorii acestor bogății inexplicabile și să-i aducă în fața justiției pentru acte de corupție flagrantă.

După căderea URSS în 1991, piața financiară a Londrei a cunoscut investiții financiare masive realizate de oameni de afaceri ruși, ceea ce a adus capitalei britanice supranumele de „Londongrad”. 

În contextul noilor tensiuni ruso-britanice, Roman Abramovici (foto), proprietarul clubului de fotbal Chelsea și al unei reședințe londoneze în valoare de 100 milioane euro, are dificultăți în obținerea reînnoirii vizei sale britanice, expirată de o lună.

Roman Abramovici este considerat al doilea cel mai bogat om din Rusia. Credincios lui Putin, acesta și-a înmulțit actele de credință. În 2000, a rupt legăturile cu Boris Berezovski, un partener de afaceri devenit oaia neagră a lui Putin.

În 2005, a acceptat să vândă partea lui din compania petrolieră Sibneft către Gazprom, operațiune destinată să întă­rească influența Kremlinului asupra resurselor țării. A consimțit să devină guvernatorul regiunii Ciukotka, din Extremul Orient rus. A finanțat o parte a satului olimpic de la Soci, în 2014.

Ca un „fiu” bun, Abramovici nu s-a lăsat rugat niciodată pentru a semna cecuri și i-a oferit lui Puțin un iaht în valoare de 50 milioane ­dolari.

Lipsit de viză, el a renunțat să participe la victoria clubului său de fotbal în fața formației Manchester United la finala Cupei Angliei din 19 mai.

Soluția aleasă de rus a fost să obțină cetățenia israeliană. Abramovici a ajuns pe aeroportul Ben Gurion luni, când a și primit o carte de identitate, potrivit unei legi care le facilitează evreilor întorși din străinătate obținerea cetățeniei israeliene, informează presa locală.

Cu o avere estimată la 12,5 miliarde de dolari, patronul lui Chelsea a devenit astfel cel mai bogat om din Israel. El va locui în Tel Aviv, într-un fost hotel cumpărat de la actrița Gal Gadot. Timp de 10 ani, va beneficia de scutiri de taxe și nu va trebui să își declare sursele de venit.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă