7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalOlaf Scholz a mers la Beijing pentru a se împotrivi folosirii armelor...

Olaf Scholz a mers la Beijing pentru a se împotrivi folosirii armelor nucleare în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz, care a fost aspru criticat pentru o vizită la Beijing în această săptămână, a declarat sâmbătă că declaraţia comună a sa şi a preşedintelui chinez, Xi Jinping, împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina a fost un motiv suficient pentru a merge acolo, relatează AFP şi Reuters.

În cadrul unei reuniuni a social-democraţilor germani la Berlin, la o zi după vizita sa de 12 ore la Beijing, Scholz a salutat acordul cu preşedintele Xi Jinping de a se opune unei escaladări nucleare în războiul din Ucraina.

”Pentru că guvernul chinez, preşedintele şi cu mine am reuşit să declarăm că nu trebuie folosite arme nucleare în acest război, numai acest lucru a făcut ca întreaga călătorie să merite”, a spus cancelarul german.

Xi, care a obţinut al treilea mandat în urmă cu două săptămâni, a fost de acord că ambii lideri ”se opun în comun utilizării sau ameninţării cu utilizarea armelor nucleare” în Ucraina, dar s-a abţinut să critice Rusia sau să ceară Moscovei să-şi retragă trupele, potrivit agerpres.ro.

Olaf Scholz a mers la Beijing pentru a căuta sprijin împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina, SUA fiind și ele îngrijorate

Casa Albă a declarat în această săptămână că discuţiile repetate ale oficialilor ruşi despre posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina au generat îngrijorări la Washington că acest lucru ar putea deveni realitate.Ministerul rus de Externe a răspuns că ”prioritatea principală” în lume ar trebui să fie evitarea unei confruntări între puterile nucleare, ”în actuala situaţie dificilă şi turbulentă”.

Scholz a fost primul lider al G7 care a vizitat China de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, însoţit de o importantă delegaţie de afaceri.

Călătoria a atras critici în Germania şi în rândul partenerilor săi europeni cu privire la dependenţa economică tot mai mare a Berlinului de Beijing şi pentru că a avut loc atât de curând după ce Xi şi-a întărit controlul asupra puterii în China luna trecută.

”Avem un plan clar şi îl urmăm până la capăt. Iar acest lucru înseamnă diversificarea pentru toate ţările cu care facem comerţ, în special, desigur, cu o ţară atât de mare şi care deţine o cotă atât de importantă din economia mondială”, a declarat Scholz, citat de Reuters.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Numărul infracțiunilor comise de copii în Germania a crescut semnificativ în 2022

Numărul infracțiunilor comise de copii în Germania a crescut cu o treime în 2022 față de anul precedent, potrivit statisticilor publicate joi de Oficiul...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 30 martie 2023. Numerele câștigătoare

Joi, 30 martie 2023, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO joi 30 martie...

Marius Voineag, noul procuror-șef al DNA, și Alex-Florin Florența, noul procuror general al României

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 30 martie 2023, decretele de numire a lui Marius Voineag, noul procuror-șef al DNA și Alex-Florin Florența,...
Ultima oră
Pe aceeași temă