10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalOIAC: Marea Britanie denunţă comportamentul "iresponsabil" al Rusiei

OIAC: Marea Britanie denunţă comportamentul “iresponsabil” al Rusiei

“Comportamentul iresponsabil al Rusiei încalcă interdicţia mondială asupra armelor chimice” şi “ameninţă securitatea mondială”, a declarat ambasada britanică pe lângă OIAC într-un mesaj postat pe Twitter, desemnând din nou Rusia ca “singura” responsabilă pentru otrăvire.

“Rusia a dus o campanie de dezinformare insolentă şi a atacat reputaţia şi expertiza OIAC”, a denunţat delegaţia britanică, potrivit căreia “doar Rusia dispune de mijloace tehnice, experienţă operaţională şi motivul împotriva familiei Skripal”.

Diplomaţii din consiliul executiv al OIAC s-au reunit miercuri la Haga pentru o nouă întâlnire pentru a vorbi despre acest caz.

Reuniunea, desfăşurată cu uşile închise, a fost convocată de Marea Britanie, în timp ce inspectorii OIAC au confirmat că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi la Salisbury (sud-vestul Angliei) luna trecută cu un agent neurotoxic, inoculat – potrivit Londrei – sub formă lichidă şi în cantităţi foarte mici.

Ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, precum şi înalţi diplomaţi ruşi, americani şi francezi au sosit la sediul OIAC în maşini cu geamuri fumurii, conform unui corespondent AFP, pentru a participa la reuniunea de înaltă confidenţialitate.

După ce şi-a detaşat experţii la Salisbury, OIAC – care încearcă să debaraseze lumea de arme chimice – a anunţat că testele de laborator “confirmă concluziile Marii Britanii cu privire la identitatea agentului chimic toxic folosit în Salisbury” la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale.

Cu toate acestea, OIAC nu a stabilit nicio responsabilitate în acest caz, notează AFP.

Londra atribuie Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea lui Serghei şi Iulia Skripal, deşi Rusia neagă cu înverşunare orice implicare.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă