22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalOfițerul GRU otrăvit în Anglia, posibil implicat în „dosarul Moscova“ al lui...

Ofițerul GRU otrăvit în Anglia, posibil implicat în „dosarul Moscova“ al lui Trump

 
La întrunire au participat, cu totul neobișnuit, secretarul de Externe, Boris Johnson, și cel al Apărării, Gavin -Williamson.

Se pare că Skripal rămăsese în „branșă”, după ce timp de zece ani fusese agent dublu, transmițând informații serviciilor secrete britanice.

Skripal încă se întâlnea o dată pe lună cu ofițerul britanic care îl racolase, „Omul în costum de tweed”, cum a fost descris de martori din restaurantul cu specific italienesc Zizzi  din Salisbury, unde a și fost otrăvit. Cei doi au discutat ultima oară despre o călătorie de afaceri în Polonia.

Anchetatorii britanici au descoperit în restaurantul Zizzi şi într-un bar, The Mill, urme ale substanţei neurotoxice cu care au fost atacaţi Skripal şi fiica acestuia. Este vorba despre ultimele locuri în care au fost văzuţi cei doi.

Restaurantul italian Zizzi şi barul englez The Mill au fost securizate de către poliţie şi armată, iar echipe de specialişti prelevează probe.

Institutul britanic de Sănătate Publică a lansat un apel la adresa cetăţenilor care au frecventat restaurantul şi barul din Salisbury să îşi spele hainele şi bunurile, ca măsură de precauţie.

„Deşi nu există niciun risc imediat de sănătate pentru persoanele care s-au aflat în aceste locuri, este posibil ca substanţele toxice să fi intrat în contact cu hainele sau obiectele și să fie prezente încă, în cantităţi mici şi, prin urmare, prin atingere repetată, pot să contamineze pielea. În timp, contactul repetat cu obiectele contaminate poate prezenta un mic risc pentru sănătate”, se arată într-un comunicat al autorităţilor.

Poliţia britanică a precizat că a identificat peste 240 de martori şi au fost cercetate peste 200 de probe în cadrul acestei anchete. 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au intrat în contact cu substanţa folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent rus de spionaj Serghei Skripal.

Ministrul britanic de Interne nu a oferit detalii suplimentare despre natura exactă a substanţei neurotoxice folosite în atacul din oraşul Salisbury, menţionând doar că este „extrem de rară”.

     „Extensia“ americană

Cercetările au scos la iveală și o dimensiune americană. S-a constatat că Skripal era prieten cu un consultant care lucra pentru firma lui Christopher Steel, fostul spion britanic care apare în ancheta procurorului special american Robert Mueller relaționat cu amestecul rușilor în alegerile prezidențiale.

Steel este cel care a întocmit „dosarul Moscova” al lui Donald Trump, din care reiese că acesta a avut o orgie cu niște prostituate din Moscova, pe care le-a pus și să urineze pe patul lui.

Această legătură Skripal – Steel a constituit motivul întrunirii de urgență a Cobra, conturându-se o posibilă implicare a Kremlinului în tentativa de asasinare a fostului agent GRU și justifică declarațiile lui Boris Johnson că „Moscova va plăti consecințe extreme”.

    Ginerele lui Berezovski, otrăvit în decembrie

A existat și un precedent la „cazul Skripal”. În decembrie anul trecut, ginerele oligarhului rus Boris Berezovski, Georgi Șuppe, 46 de ani, s-a prăbușit fără cunoștință în vila sa din Oxshott, Surrey.

Și atunci s-a bănuit folosirea unei substanțe toxice necunoscute, dar ancheta s-a încheiat după externarea lui Șuppe. Acum, acesta este convins că asupra lui s-a folosit aceeași substanță ca în cazul lui Skripal.

Fostul ofițer GRU și fiica sa, Iulia, se află internați, tot în stare gravă. Polițistul Nick Bailey, 38 ani, primul care a venit în contact cu cei doi contaminați, se află, de asemenea, în spital, dar conștient.

250 de agenți antitero și 180 de militari, de la Royal Tank Regiment, Royal Marines și RAF, experți în supraveghere, purtând costume speciale de protecție, ajută poliția în cea mai extinsă anchetă din Marea Britanie, inclusiv pentru stabilirea sursei neurotoxinei folosită în tentativa de asasinat.

Instructori în atacuri chimice și experți în decontaminare sunt pe teren pentru a ajuta la depistarea unor alte zone contaminate. Casele, automobilele de pe o arie largă în jurul casei lui Skripal sunt verificate.

Sâmbătă, soția lui Skripal, Ludmilla, a fost exhumată din cimitirul local, unde a fost înmormântată în 2012, decedând într-un accident. Rămășițele acesteia și cenușa rezultată din incinerarea fiului cuplului, Alexander, care a decedat anul trecut, la Sankt Petersburg, tot într-un accident misterios, sunt supuse cercetărilor.

Skripal a dat serviciului britanic MI6 o listă cu zeci de agenți ruși ce acționau în Europa. A fost prins în 2006 și condamnat la 13 ani de muncă silnică într-un lagăr rusesc, dar a fost cerut în schimbul eliberării agenților ruși din rețeaua din care făcea parte și Anna Chapman.

În 2010, a ajuns cu familia în Marea Britanie, unde i s-a acordat azil politic, stabilindu-se în Salisbury. Și se pare că încă mai făcea servicii pentru MI6.  

Cele mai citite

Armata israeliană l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah

Armata israeliană (IDF) a anunţat că l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah în urma unui atac aerian efectuat marţi, relatează The...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă