14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalOficiali SUA: Iranul se pregăteşte de un exerciţiu militar masiv în Golful...

Oficiali SUA: Iranul se pregăteşte de un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Exerciţiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat doi oficiali americani familiari cu cele mai recente date privind mişcările forţelor militare iraniene.

“Suntem conştienţi de intensificarea operaţiunilor navale iraniene în Golful Arabic, strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape şi vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi libera circulaţie a comerţului pe căi navigabile internaţional”, a declarat căpitanul William Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept “cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Sute de militari din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene, cât şi din cadrul forţe armate regulate, ar urma să participe acest amplu exerciţiu naval.

În contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, la finalul lunii iulie, preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz în cazul în care Admistraţia Donald Trump impune măsuri de blocare a exporturilor iraniene de petrol. SUA ar putea introduce sancţiuni împotriva ţărilor care importă petrol iranian începând din luna noiembrie.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă