4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalO treime din comerţul UE se realizează cu SUA şi China

O treime din comerţul UE se realizează cu SUA şi China

După o scădere continuă şi semnificativă, de la aproape 25% în 2000 la 14% în 2011, ponderea mărfurilor cu provenienţă SUA în comerţul total cu bunuri al UE a reînceput să crească, ajungând la 17% în 2018. Ponderea produselor din China aproape s-a triplat din 2000, urcând de la 5% la peste 15% în 2018, în timp ce ponderea mărfurilor din Rusia a scăzut de la aproape 10% în 2012 la aproximativ 7% în 2018.

În cazul exporturilor, principalul partener comercial pentru bunuri în 2018 a fost un alt stat membru al UE în toate ţările membre, cu excepţia Lituaniei (unde Rusia a fost principala ţară de origine pentru bunurile importate) şi Olanda (China). Per ansamblu, Germania a fost principala sursă de bunuri importate pentru 17 ţări membre.

În cazul României, principalii parteneri comerciali pentru importurile de bunuri în 2018 au fost Germania, Italia şi Ungaria.

De asemenea, Germania a fost în 17 state membre principala destinaţie a exporturilor în 2018.

În cazul României, majoritatea exporturilor de bunuri în 2018 au mers către Germania, Italia şi Franţa.

Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au importat în total bunuri în valoare de 5.426 miliarde de euro, din care 3.446 miliarde de euro (sau 64%) au venit din altă ţară membră a blocului comunitar.

Cel puţin trei sferturi din totalul bunurilor importate au avut ca origine un alt stat membru în Luxemburg (88%), Slovacia (80%), Croaţia şi Austria (ambele cu 78%), Cehia şi Portugalia (ambele cu 76%), Ungaria, Letonia şi România (toate cu 75%). În contrast, Olanda a fost singurul stat membru unde mai puţin de jumătate din importuri au venit din UE (46%).

Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au exportat în total bunuri în valoare de 5.474 miliarde de euro, din care 3.518 miliarde de euro (sau 64%) erau destinate altei ţări membre a blocului comunitar.

Cel mai ridicat procent de bunuri exportate către alt stat membru UE a fost în Slovacia (86%), Cehia şi Luxemburg (ambele cu 84%), Ungaria (82%), Polonia (80%), România (77%). La polul opus sunt Cipru şi Marea Britanie, care au exportat mai multe bunuri către ţările din afara UE decât în interiorul blocului comunitar.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă