Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O persoană ucisă și mai multe dispărute în urma erupției unui vulcan în Noua Zeelandă

O persoană a murit şi mai multe sunt date dispărute în urma unei erupţii vulcanice care a avut loc luni în White Island din Noua Zeelandă, scrie The Guardian.

Share

Rl online 0 comentarii

09.12.2019 - 09:44

Profesorul Richard Arculus, vulcanolog la Australian National University, a spus că Whakaari (White Island) a dat, în ultimele săptămâni, semne că va erupe.

„Erupţia din această după-amiază a fost un eveniment exploziv scurt. Pe lângă gaze, frangmente de rocă, cenuşă, au fost aruncate la aproximativ 4.000 de metri deasupra craterului”.

Stratovulcanul a erupt ultima dată în 2016, potrivit agenţiei GeoNet, iar atunci nu au existat victime.

Erupţii explozive, urmate de emanaţii de cenuşă, au mai avut loc în 2012 şi 2013.

Începând cu 1885, insula a fost exploatată pentru sulf. Această activitate a fost încheiată în 1914, după ce o alunecare de teren a distrus mina şi satul minerilor. Douăsprezece persoane au murit atunci.

În prezent, turiştii sunt aduşi aici să viziteze, insula fiind o destinaţie preferată mai ales vara. Anual, 10.000 de oameni vizitează Whakaari, faimoasă şi pentru plajele sale.

La momentul erupţiei de luni, pe insulă se aflau aproximativ 50 de persoane, iar 23 au fost salvate la aproximativ 15 minute după explozie.

O persoană a fost ucisă şi autorităţile se aşteaptă să fie mai multe victime, având în vedere că 27 sunt date dispărute, iar salvatorilor le este imposibil acum să acţioneze.

Şapte dintre cei 23 de oameni sunt grav răniţi.

Erupţia a avut loc la ora locală 14.11, la 48 de kilometri de coasta Bay of Plenty a insulei nordice a Noii Zeelande.

Whakaari este cel mai activ vulcan din Noua Zeelandă.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a oferit sprijin Noii Zeelande. El a confirmat şi că în zonă se află australieni.

„O tragedie are loc în Noua Zeelandă după ce vulcanul a erupt în Whakaari. Australieni au fost prinşi în acest eveniment teribil şi lucrăm să aflăm că sunt bine. Am luat legătura cu Jacinda Ardern (prim-ministrul neozeelandez), ne-am oferit să îi sprijinim cu tot ce au nevoie şi autorităţile noastre colaborează”, a scris el pe Twitter.

Citește totul despre:

Comentarii