7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalO nouă strategie a Washingtonului în Siria

O nouă strategie a Washingtonului în Siria

John Bolton, consilierul american pentru Securitate națională, însoțit de generalul Joseph Dunford, șeful Statului Major inter-arme și de James Jeffrey, reprezentantul special al guvernului american pentru Siria, a sosit luni în Turcia după o escală în Israel.

Scopul acestor vizite a fost transmiterea unui mesaj celor doi aliați ai SUA, care au primit în mod diferit decizia bruscă a președintelui american de a retrage în totalitate trupele din Siria, anunțată la mijlocul lui decembrie, decizie apreciată că lasă mână liberă Turciei, Rusiei și Iranului și un semn al abandonării kurzilor.

În Israel, Bolton a asigurat că nu există un calendar pentru retragerea forțelor americane în nord-estul Siriei, dar a insistat asupra faptului că nu este vorba de un angajament nelimitat. Concret, consilierul prezidențial a evocat o retragere în timp, subliniind că trupele americane nu vor părăsi nord-estul Siriei înainte ca jihadiștii Statului islamic (ISIS) să fie înfrânți și kurzii protejați, ori îndeplinirea acestor condiții va dura luni de zile, posibil ani. În plus, trupe americane vor rămâne în zona critică Al-Tanf, în sudul Siriei, pentru contracararea activității crescânde a Iranului. Comentariile lui Bolton marchează prima confirmare publică a unei încetiniri a retragerii, în timp ce Trump se confruntă cu numeroase critici din partea aliaților și cu demisia secretarului Apărării, Jim Mattis.

Vizita la Ankara a avut ca scop încheierea unui acord vizând protejarea milițiilor kurde în Siria. Bolton a declarat că Statele Unite insistă ca militanții YPG (Unitățile de protecție a poporului kurd sirian), aripă siriană a PKK, să fie protejați de orice operațiune transfrontalieră turcă. Turcia consideră YPG un grup terorist legat de insurecția PKK din interiorul propriilor frontiere.

Protejarea kurzilor

În cadrul vizitei la Ankara, Bolton a precizat că Trump a indicat în mod clar că nu va autoriza Turcia să ucidă kurzii. Referire la YPG, care a luptat alături de americani în Siria. Susținerea Statelor Unite pentru YPG este de multă vreme o sursă de tensiune între aliații NATO, SUA și Turcia. PKK figurează pe lista organizațiilor teroriste a SUA, UE și NATO. PKK luptă de 40 de ani contra statului turc într-un conflict care a costat viața a peste 40.000 de persoane. Turcia consideră că prezența YPG la frontiera sa cu Siria constituie o amenințare gravă pentru securitatea sa națională. Jim Jeffrey, reprezentant special al guvernului american pentru Siria și noul trimis special al coaliției anti-ISIS, va merge în Siria pentru a asigura combatanții kuzi.

Potrivit analiștilor occidentali, prin decizia retragerii trupelor americane din Siria, Donald Trump a renunțat să joace un rol-cheie în Orientul Mijlociu, dar l-a trimis în regiune pe consilierul său John Bolton să asigure israelienii și europenii, foarte îngrijorați, ca și kurzii disperați, că retragerea vă fi „încetinită“. Se estimează că pentru Washington, Siria a încetat să fie o miză decisivă, Rusia și Iranul obținând o victorie în susținerea lui Bashar al-Assad. Decizia lui Trump reprezintă o turnură strategică esențială, deși o retragere subită pune aliații cei mai fideli ai Americii cu spatele la zid. Trump preferă să se concentreze pe confruntarea economică și geopolitică cu China, ceea ce presupune stoparea dispersării forțelor în Orientul Mijlociu (inclusiv Afghanistan). Pe de altă parte, potrivit unor numeroși experți, menținerea a 2.000 de militari în Siria nu are nici o șansă să producă vreun efect asupra determinării lui Assad de a cuceri întregul teritoriu, nici asupra amplorii angajamentului rușilor și al iranienilor.

Noua ordine din Orientul Mijlociu nu este încă definită, liniile roșii nu sunt încă șterse și regiunea traver-
sează de câțiva ani o fază de recompunere, marcată de retragerea relativă a americanilor, revenirea Rusiei, de creșterea în putere a grupurilor parastatale și exacerbarea rivalității saudit-iraniană. Or, Trump nu are nici un interes să joace rolul jandarmului în regiune.   

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă