21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalO nouă mișcare de stânga, în Germania

O nouă mișcare de stânga, în Germania

Website-ul mişcării, care a devenit activ sâmbătă, oferă puţine detalii, în afară de data lansării, 4 septembrie, şi sloganuri precum “Den Buergern muss zugehoert werden!” (Cetăţenii trebuie să fie auziţi!).

 Sahra Wagenknecht, liderul parlamentar al grupării de stânga Die Linke, a vorbit însă într-un interviu acordat vineri Der Spiegel despre scopurile mişcării.

Wagenknecht a afirmat că mişcarea li se va adresa celor care “sunt nemulţumiţi de politicile predominante, vor o reînnoire a statului bunăstării şi o politică externă paşnică”.

Ea a mai spus că mişcarea se va inspira din succesul altor mişcări populare de stânga precum cea a democratului american Bernie Sanders, fost candidat pentru învestitura democrată în alegerile prezidenţiale, sau cea a liderului laburist Jeremy Corbyn în Marea Britanie. “Suntem în contact cu oameni activi din aceste campanii”, a spus ea.

În contextul scăderii sprijinului public pentru Partidul social-democrat (SPD) de centru-stânga, în contrast cu cotele record de popularitate la care a ajuns formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Wagenknecht a făcut apeluri repetate privind înfiinţarea unui nou partid populist de stânga.

Prin lansarea “Aufstehen”, Sahra Wagenknecht spune că speră la sprijin din partea unor figuri din Die Linke, SPD şi chiar de la Verzi.

Anunţul a fost deja întâmpinat cu critici de vicepreşedintele SPD Ralf Stegner într-o postare pe Facebook de sâmbătă, care a descris mişcare drept “o iniţiativă de PR”.

“Într-o Europă care este în derivă tot mai pronunţat spre dreapta… avem nevoie urgentă de alternative progresiste”, a precizat Stegner, adăugând că în opinia sa răspunsul este un SPD puternic, nu mişcarea “Aufstehen”.

 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă