Nu o să-ţi vină să crezi care este pasărea anului în Australia

O pasăre de mici dimensiuni dintr-o specie ameninţată cu dispariţia, nativă din zona în care se desfăşoară un proiect minier controversat, a fost declarată ''Pasărea Anului'' în Australia, informează vineri DPA.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 15.11.2019 - 11:51

Cinteza cu gât negru a primit peste o treime din circa 30.000 de voturi în runda finală a competiţiei bianuale, a anunţat vineri BirdLife Australia.

O pasăre nocturnă asemănătoare unei bufniţe, numită caprimulg gură-de-broască, s-a situat pe locul al doilea în topul preferinţelor australienilor, urmată de o specie de pitulice albastră.

Cinteza se află în centrul unui controversat proiect în valoare de miliarde de dolari pentru construcţia unei mine de cărbune în zona Galilee Basin din Queensland.

''Pasărea Anului'' în Australia măsoară circa 10 centimetri lungime şi trăieşte în prezent doar în regiunea Galilee Basin după ce a dispărut din statul învecinat New South Wales, conform Agerpres.

Proiectul minier a îndepărtat obstacolul în mai, după ce guvernul statal a aprobat planul minei de cărbune de a proteja pasărea rară.

Potrivit BirdLife Australia, numărul de exemplare din această specie a scăzut cu circa 80% în ultimele decenii, în mare parte din cauza pierderii habitatului şi a creşterii densităţii buruienilor native.

''Trista realitate este că multe dintre păsările noastre devin emblematice din motive greşite; ele sunt acum emblematice pentru criza extincţiei'', a declarat Sean Dooley, purtător de cuvânt al BirdLife Australia, citat de DPA.

Competiţia australiană ''Pasărea Anului'' este organizată de BirdLife Australia şi de publicaţia Guardian Australia.

Naturalistul britanic David Attenborough a criticat în septembrie guvernul australian pentru schimbarea retoricii în domeniul politicilor climatice afirmând că sprijinul autorităţilor pentru construcţia unor noi mine de cărbune arată lumii că nu există interes pentru problemele de mediu.

Comentarii