13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalNu o să-ţi vină să crezi care este pasărea anului în Australia

Nu o să-ţi vină să crezi care este pasărea anului în Australia

Cinteza cu gât negru a primit peste o treime din circa 30.000 de voturi în runda finală a competiţiei bianuale, a anunţat vineri BirdLife Australia.

O pasăre nocturnă asemănătoare unei bufniţe, numită caprimulg gură-de-broască, s-a situat pe locul al doilea în topul preferinţelor australienilor, urmată de o specie de pitulice albastră.

Cinteza se află în centrul unui controversat proiect în valoare de miliarde de dolari pentru construcţia unei mine de cărbune în zona Galilee Basin din Queensland.

”Pasărea Anului” în Australia măsoară circa 10 centimetri lungime şi trăieşte în prezent doar în regiunea Galilee Basin după ce a dispărut din statul învecinat New South Wales, conform Agerpres.

Proiectul minier a îndepărtat obstacolul în mai, după ce guvernul statal a aprobat planul minei de cărbune de a proteja pasărea rară.

Potrivit BirdLife Australia, numărul de exemplare din această specie a scăzut cu circa 80% în ultimele decenii, în mare parte din cauza pierderii habitatului şi a creşterii densităţii buruienilor native.

”Trista realitate este că multe dintre păsările noastre devin emblematice din motive greşite; ele sunt acum emblematice pentru criza extincţiei”, a declarat Sean Dooley, purtător de cuvânt al BirdLife Australia, citat de DPA.

Competiţia australiană ”Pasărea Anului” este organizată de BirdLife Australia şi de publicaţia Guardian Australia.

Naturalistul britanic David Attenborough a criticat în septembrie guvernul australian pentru schimbarea retoricii în domeniul politicilor climatice afirmând că sprijinul autorităţilor pentru construcţia unor noi mine de cărbune arată lumii că nu există interes pentru problemele de mediu.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă