27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalNoul trend în Statele Unite: petrecerile de infectare voluntară cu coronavirus!

Noul trend în Statele Unite: petrecerile de infectare voluntară cu coronavirus!

“Autoritățile care gestionează sănătatea publică în Walla Walla primesc informări despre petrecerile Covid-19 care au loc în comunitatea noastră, acolo unde persoane neinfectate se amestecă cu persoane infectată pentru a lua virusul”, au transmis oficialii locali într-un comunicat de presă.

Walla Walla, este unul din cele 39 comitate ale statului american Washington. Comitatul a fost numit după tribul Walla Walla, tribul amerindian omonim și, conform recensămintelor, are o populație de aproximativ 60.000 de locuitori. Reședința comitatului poartă același nume, populația din Walla Walla și din cele două suburbii ale sale, College Place și East Walla Walla, fiind de aproximativ 45.000.

Începând de marți, 94 de persoane din județ au fost testat pozitiv pentru Covid-19, lotul incluzând și angajați locali care au lucrat la o uzină din apropiere, ”Tyson Fresh Meats”, fabrică unde analizele au relevat nu mai puțin de 144 de muncitori infectați.

Potrivit directoarei Departamentului de Sănătate Comunitară din Walla Walla, Meghan DeBolt, unele dintre cazuri pot fi asociate cu petrecerile așa zis de imunizare, în care participanții se infectează voluntar..

„Nu știm de când se întâmplă aceste evenimente. După ce aflăm de apariția unor noi cazuri de infectare, încercând să stabilim posibilii contacți, auzim de la o vreme același răspuns, „Am fost la o petrecere Covid”. Este inacceptabil. Este iresponsabil”, a declarat șefa Departamentului de Sănătate Comunitară din Walla Walla

Statul Washington, lovit timpuriu și dur de coronavirus, a înregistrat 15.185 de cazuri și 834 de decese cauzate de coronavirus.

Imboldul oferit de ”pașapoartele de imunitate”

Ideea petrecerilor pentru infectare voluntară cu Coronavirus nu este deloc originală. În anii trecuți, în același areal, părinții își duceau copiii la așa-numitele petreceri Pox, expunându-i în mod deliberat pe cei mai mici membri ai familiilor proprii unui mediu infectat pentru a-i imuniza împotriva varicelei.

Îngrijorarea publică legată de moda infectării intenționate cu coronavirus a apărut în condițiile în care autoritățile medicale din întreaga lume au început să ia în considerare conceptul de „pașapoarte de imunitate”, care ar putea permite celor ce testează pozitiv anticorpii Covid-19 să călătorească sau să se întoarcă mai repede la muncă.

Cu toate acestea, DeBolt acuză procedura de expunere voluntară la infecție în contextul lipsei dovezilor științifice care să certifice teoria potrivit căreia odată infectat și vindecat, un fost bolnav de Covid-19 devine imun la virus.

Oficialii din domeniul sănătății din Walla Walla sunt de părere că cei care au ales să participe la deja celebrele petreceri de pseudo – imunizare pun în pericol, în mod conștient, sănătatea publică.

„În niciun caz nu este o încercare nevinovată, ci o sumă de evenimente prin care facem pași înapoi, un lucru care va amâna redeschiderea economiei și măsurile de relaxare socială în cadrul comunității noastre”, a mai spus directoarea Departamentului de Sănătate Comunitară din Walla Walla.

Epidemiologii avertizează: ”Vă rugăm, nu vă infectați voluntar!”

Epidemiologii din întreaga lume s-au manifestat împotriva tolerării trendului ”petrecerilor de imunizare” din Statele Unite, invocând în sprijinul apelului lor câteva argumente de ordin științific, rațional și umanitar. 

Potrivit oamenilor de știință, deși frustrarea, frica și căutarea soluțiilor sunt răspunsuri normale la pericolul global al coronavirsului, există cel puțin 5 motive clare pentru a putea considera extrem de nefericită și de periculoasă ideea autoinfectării:

1. Imunitatea nu este un lucru sigur. Încă nu s-a stabilit dacă cei care se însănătoșesc după o îmbolnăvire de Covid dezvoltă imunitate pe termen lung. Proiecțiile de imunitate la nivel de comunitate depind de studiul aprofundat al pacienților recuperați, proces nerealizat în substanță până în prezent. Mai mult decât atât, au existat numeroase relatări, în China, despre foști pacienți reinfectați după o anumită perioadă de timp. Și din această perspectivă, teza imunizării merită o altfel de abordare decât cea prezumtivă.

2. Reinfecția este posibilă. După cum arătam și mai sus, există suficiente cazuri documentate în care persoanele care par să se recupereze devin din nou pozitive, ceea ce pune în discuție chiar și imunitatea pe termen scurt. Aceste cazuri aparente de reinfecție pot fi de fapt de remisie și recidivă, dar pot fi și rezultate false ale testelor. Cu toate acestea, cercetătorii au nevoie de mai mult timp pentru a-și da seama ce se întâmplă cu acești pacienți și care sunt implicațiile. Chiar dacă se stabilește că reinfectarea nu poate apărea la scurt timp după însănptoșire, ar putea să se întâmple mai târziu dacă imunitatea este numai sezonieră. Un alt aspect de studiat, în condițiile în care se va dovedi că reinfectarea este posibilă, ar fi acela referitor la gravitatea bolii: va rezulta o boală mai ușoară sau mai severă? În timp ce anticorpii împotriva unei infecții anterioare reduc, în general, riscul de reinfectare, în cazul altor virusuri, cum ar fi cel care provocaă febra Dengue, reinfectarea poate duce la boli mai severe și chiar fatale.

3. Virusul ar putea continua să trăiască în organism și după însănătoșire. Nu există probe științifice care să ateste că pacienții însănătoșiți după ce au fost bolnavi de Covid au și eliminat virusul din corpul lor. Mulță viruși pot rămâne în rezervoare, în anumite părți ale corpului unde rămân în latență și reapar pentru a provoca boli mai târziu. De exemplu, varicela se poate remanifesta ca zona zoster, iar hepatita B poate duce la cancer la ficat cîțiva ani mai târziu.

4. Supraviețuitorii Covid ar putea fi afectați pe termen lung. În timp ce rapoartele timpurii s-au concentrat aproape exclusiv pe riscul de deces, încă nu au fost cercetate toate celelalte efecte pe care Covid-19 le-ar putea avea asupra organismului, dar există suficiente indicii care atestă faptul că persoanele anterior sănătoase pot rămâne, după manifestarea bolii produse de coronavirus, cu leziuni pulmonare și cardiace potențiale, pe termen lung.

5. Nu există o scurtătură către imunitate. Imunitatea comunitară necesită imunizarea unui procent ridicat al populației, deziderat la care, în mod tradițional și dovedit, se ajunge lent sau, în mod ideal, prin vaccinuri. În momentul de față, în care pandemia de coronavirus se află încă în plină expansiune, este prematur și periculos ca cineva să se gândească la infectarea intenționată ca strategie.

Încetinirea răspândirii coronavirusului nu va salva doar vieți în următoarele luni, ci va oferi, de asemenea, timp pentru a studia tratamentele și pentru a extinde sau reconfigura serviciile spitalicești pentru pacienții cu Covid-19. Aceasta înseamnă că cei care se vor îmbolnăvi mai târziu vor putea primi îngrijiri mai bune și  medicamente mai eficiente. Asanarea prioritară a focarelor va oferi, de asemenea, mai mult timp pentru a fi îmbunătățite exactitatea și capacitatea testărilor în scopul dezvoltării unui vaccin.

În atare condiții, o identificare a modalităților potențiale de imunizare ar fi posibile cel mai devreme peste două luni, între timp fiind extrem de important ca nimeni să nu-și asume riscuri inutile și cu consecințe necunoscute.

Cele mai citite

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă