Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Noul primar al Atenei: o nouă eră' post-criză pentru capitala Greciei

Costas Bakoyannis, noul primar al Atenei şi descendentul uneia din cele mai influente familii din politica elenă, s-a angajat să facă din capitala Greciei o metropolă europeană 'sigură, curată şi strălucitoare', ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 26.08.2019 - 17:54

'În următorii patru ani, promit să fiu în serviciul atenienilor', a declarat Bakoyannis în faţa susţinătorilor partidului său Noua Democraţie (ND, conservator). 'Pe cât de mândri suntem de trecutul istoric al acestui oraş, pe atât suntem de întristaţi de starea sa actuală', a spus noul edil, care a câştigat alegerile locale desfăşurate pe 2 iunie. Costas Bakoyannis, în vârstă de 41 de ani, va ocupa funcţia pe care a deţinut-o mama sa, Dora Bakoyannis, prima femeie primar al Atenei în urmă cu 16 ani, în perioada Jocurilor Olimpice din 2004. Noul primar, care a ales să depună jurământul în cartierul defavorizat Akadimia Platonos, unde se afla în antichitate Academia lui Platon, provine dintr-una din familiile care au dominat scena politică elenă în ultimele decenii.

Pe 7 iulie, unchiul său Kyriakos Mitsotakis, fratele Dorei şi liderul ND, a fost ales prim-ministru al Greciei, succedându-i în funcţie premierului de stânga Alexis Tsipras. 'Patriarhul' familiei, Constantin Mitsotakis, a marcat istoria politică a Greciei începând din anii 1960. În anii 1980 a fost preşedinte al Noii Democraţii, iar între 1990 şi 1993 a condus guvernul. A decedat în 2017, la vârsta de 98 de ani.

Costas Bakoyannis îşi propune să facă din securitatea oraşului obiectivul său principal, acuzând precedentul guvern de 'toleranţă' faţă de vandalismul unor grupări anarhiste. Noul primar îşi va prelua oficial atribuţiile la 1 septembrie, într-un oraş unde urmele unui deceniu de criză sunt încă foarte vizibile: clădiri abandonate sau în paragină, magazine închise, trotuare sparte, zone cu droguri şi prostituţie. Costas Bakoyannis a promis, printre altele, alocarea a 54,4 milioane de euro pentru o promenadă care să facă legătura între principalele monumente ale capitalei, precum şi construirea de piste pentru biciclete şi grădiniţe de copii, în prezent insuficiente şi prost întreţinute.

Comentarii

loading...