Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Noul emisar al ONU pentru Siria, în prima sa vizită la Damasc

Noul emisar al Naţiunilor pentru Siria, Geir Pedersen, a sosit marţi la Damasc, în prima sa vizită în această ţară de când a fost numit în funcţie, a constatat un reporter AFP în capitala siriană.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.01.2019 - 12:26

Diplomatul norvegian, care şi-a preluat oficial funcţia la 7 ianuarie, înlocuindu-l pe italiano-suedezul Staffan de Mistura, este al patrulea mediator ONU pentru Siria, de la începutul conflictului sirian în 2011.

De Mistura a ocupat postul de mediator între iulie 2014 şi decembrie 2018, perioadă ce a fost marcată de ascensiunea fulgerătoare a grupării jihadiste Statul Islamic şi de confruntări împotriva ISIS, care au condus la recucerirea majorităţii teritoriului de către regimul sirian după intervenţia militară a Rusiei începând din 2015.

Înainte de plecarea sa, diplomatul şi-a recunoscut în faţa Consiliului de Securitate eşecul de a forma un comitet care să elaboreze o nouă Constituţie pentru Siria.

Astfel, Pedersen vine după trei trimişi special ai ONU ale căror eforturi de a pune capăt ostilităţilor au eşuat.

În august 2012, fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan avea să demisioneze din funcţia de mediator după cinci ani de eforturi nereuşite, denunţând lipsa de sprijin din partea marilor puteri pentru misiunea sa.

El a fost înlocuit de fostul ministru de externe algerian Lakhdar Brahimi, care avea plece doi ani mai târziu.

Declanşat în 2011, conflictul din Siria a făcut deja peste 360.000 de morţi, în timp ce mai mult de jumătate din populaţie s-a strămutat sau a părăsit ţara.

Comentarii