5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalNoua stategie de securitate a SUA: Coreea de Nord este adversar, Rusia...

Noua stategie de securitate a SUA: Coreea de Nord este adversar, Rusia și China – concurenți

Într-un amplu discurs, președintele Trump a afirmat că strategia sa de securitate naţională vizează pentru prima dată securitatea economică şi va include o reconstrucţie completă a infrastructurii ţării, inclusiv ridicarea unui zid de-a lungul graniţei sudice a SUA.

Strategia de securitate naţională a administraţiei Trump are drept obiective principale securitatea frontierelor şi forţa economică, China şi Rusia urmând să fie indicate drept competitorii care încearcă să conteste puterea Statelor Unite ale Americii şi să le erodeze securitatea şi prosperitatea, notează Reuters, dpa şi AFP.

Documentul redactat de administraţia Trump identifică patru priorităţi vitale: protejarea teritoriului şi frontierelor SUA, promovarea prosperităţii americane, menţinerea păcii graţie forţei şi extinderea influenţei americane.

Pe lângă evidenţierea competitivităţii economice drept ‘un subiect de securitate naţională’, strategia conţine ‘o axare fără precedent pe securitatea internă şi a frontierelor’, comparativ cu administraţiile anterioare, a indicat o oficialitate de rang înalt de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului.

Evidenţierea Chinei şi a Rusiei în document ca ‘puteri revizioniste’ reflectă precauţia administraţiei SUA faţă de aceste state, în pofida tentativelor lui Trump de a construi relaţii puternice cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu cel rus Vladimir Putin.

Rusia şi China ‘sunt hotărâte să facă economiile mai puţin libere şi mai puţin corecte, să-şi crească armatele şi să controleze informaţii şi date pentru a-şi reprima propriile societăţi şi a-şi extinde influenţa’, indică extrase din documentul de strategie, făcute publice de Casa Albă.

Potrivit extraselor, documentul va menţiona că, pentru Washington, competiţia cu China şi cu Rusia va cere regândirea politicilor bazate pe premisa că relaţiile cu rivalii şi includerea lor în instituţii internaţionale ‘i-ar transforma în actori benigni şi parteneri de încredere’, având în vedere că, ‘în majoritatea situaţiilor, această premisă s-a dovedit falsă’.

Strategia va conţine de asemenea angajamentul de a proteja infrastructura critică a SUA de atacuri cibernetice şi ‘de a-i pedepsi pe actorii cibernetici răuvoitori.’ Atât China, cât şi Rusia sunt acuzate frecvent de atacuri informatice împotriva unor ţinte din SUA, acuzaţii negate de cele două state.

Strategia, finalizată săptămâna trecută după mai multe luni de discuţii între preşedinte şi principalii săi consilieri, nu va mai include schimbările climatice printre ameninţările la adresa securităţii naţionale a SUA. ‘Statele Unite vor continua să avanseze o abordare care pune în echilibru securitatea energetică, dezvoltarea economică şi protecţia mediului’, menţionează documentul citat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă