Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nouă manifestație anti-Vucic, la Belgrad

Mii de sârbi au manifestat la Belgrad împotriva puterii preşedintelui Aleksandar Vucic, criticat pentru autoritarism, aceasta fiind a şasea acţiune de protest în ultimele săptămâni.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2019 - 21:21

"Noi suntem cu poporul, nu cu hoţii de ieri şi de astăzi", se putea citi pe o pancartă, scrie Agerpres.

"Ţara este a noastră şi nu a hoţilor", a lansat mulţimii actorul Branislav Trifunovic, una din personalităţile marcante ale contestatarilor, care i-a invitat pe protestatari la o nouă manifestaţie miercuri cu ocazia comemorării asasinării lui Oliver Ivanovic.

Acest politician sârb din Kosovo era unul dintre cei mai fervenţi critici ai lui Aleksandar Vucic. Autorii asasinării sale la Mitrovica (Kosovo) în ianuarie 2018 nu au fost identificaţi.

Manifestaţia de sâmbătă la Belgrad nu a fost mai numeroasă decât cea de săptămâna trecută, organizată totuşi în timpul Crăciunului ortodox.

O altă manifestaţie a reunit câteva mii de persoane vineri la Nis (sud), al doilea oraş ca mărime al ţării. Sâmbătă seara, opozanţii au manifestat de asemenea la Kaguevac (sud), promiţând să continue "până la victoria împotriva dictaturii".

Prima manifestaţie a fost organizată la 8 decembrie la apelul organizaţiilor cetăţeneşti şi cu sprijinul Alianţei pentru Serbia, care grupează zece partide de opoziţie, de la stânga la extrema dreaptă.

Protestatarii acuză puterea că cenzurează presa şi societatea civilă. Ei cer demisia conducătorilor canalului public naţional de televiziune RTS.

Organizatorii evocă regulat de zeci de mii de participanţi la manifestaţii, dar poliţia nu confirmă aceste cifre.

Aleksandar Vucic s-a declarat dispus "să vorbească oamenilor", dar nu "hoţilor" şi nici "impostorilor politici", referindu-se la opoziţie.

O asociaţie sârbă necunscută a lansat un apel la un marş în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin joi, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia la Belgrad. Potrivit opoziţiei, este vorba despre o iniţiativă a lui Aleksandar Vucic, care doreşte o demonstraţie de forţă a simpatizanţilor săi.

Comentarii

loading...