6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalNoi lupte în jurul siturilor petroliere din estul libian

Noi lupte în jurul siturilor petroliere din estul libian

Armata Națională Libiană (ANL), autoproclamată și condusă de mareșalul Haftar, a anunțat că a cucerit două situri petroliere principale prin care petrolul libian este expediat în străinătate. O altă sursă militară preciza în week-end că bătălii sunt încă în curs în regiune, în special în cartierul rezidențial Ras Lanouf, unde se află și un aeroport, o rafinărie și un complex petrochimic.

Într-o înregistrare audio, mareșalul Haftar anunța că „a venit ora zero” pentru „zdrobirea inamicului”, pe care îl acuza, fără să-l numească pe șeful militar Ibrahim Jadhran, ale cărui forțe au atacat săptămâna trecută situri petroliere, de „alianță cu diavolul”.  Grupuri armate conduse de Ibrahim Jadhran au comis atacuri împotriva unor situri petroliere din această regiune din nord-estul libian, sub controlul ANL. De atunci, lupte intermitente opun cele două tabere în jurul terminalelor Ras Lenouf și Al-Sedra.  

Jadhran, al cărui trib este istoric bazat în regiune și comandă Gărzile Instalațiilor Petroliere (GIP), însărcinate cu securitatea „cornului petrolier”, a reușit să blocheze exporturile de petrol din regiune timp de doi ani, înainte de a fi alungat de ANL, în 2016. Surse apropiate de ANL dezvăluie existența unei alianțe între Jadhran și Brigăzile de apărare din Benghazi, formate din combatanți islamiști alungați de ANL în ultimii ani din oraș, și estimează că atacurile vizau „slăbirea presiunii asupra teroriștilor la Derna”, oraș situat spre est, unde ANL este implicată într-o ofensivă pentru alungarea grupurilor jihadiste și a islamiștilor armați.

Compania Națională de Petrol (NOC) a declarat pierderi de miliarde dolari din cauza violențelor și a anunțat că producția, care era de peste un milion de barili pe zi, a fost redusă la jumătate într-o săptămână.

Ofensiva lansată vineri de ANL a intervenit la câteva ore după comunicatul Departamentului de Stat american în care condamna atacul asupra terminalelor petroliere efectuat de forțele lui Jadhran. După căderea regimului colonelului Muammar  Gaddafi (2011), Libia este sfâșiată de luptele de influență între grupări armate rivale. Există un guvern de uniune națională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj, cu baza la Tripoli și recunoscut de ONU, dar, pe de altă parte, mareșalul Haftar susține autorități paralele în estul țării. Ambele tabere se acuză reciproc de ultimele atacuri asupra terminalelor petroliere.

Acțiunile Africom

Statele Unite au relansat campania militară împotriva ISIS și a Al Qaeda în Libia, efectuând două atacuri în cursul ultimei săptămâni. US Africa Command (Africom),  sub comanda generalului Thomas Waldhauser, a precizat că „în coordonare cu guvernul național, forțele americane au efectuat un  atac aerian de precizie împotriva Al Qaeda din Maghrebul islamic -(AQMI) și au ucis un terorist”. La începutul lunii, Africom a desfășurat o operațiune similară în aceeași regiune, dezvăluind că a ucis patru membri ai unui grup afiliat ISIS. În martie, o dronă a vizat militanți Al Qaeda în regiunile din sudul Libiei. Această serie de evenimente demonstrează o accelerare a campaniei militare americane în Libia, pentru susținerea guvernului de la Tripoli, pentru dezrădăcinarea teroriștilor islamiști, și emergența zonei Bani Walid ca punct de trecere privilegiat al militanților. Raidurile americane în fosta colonie italiană nu sunt noi, ele începând în perioada Administrației Obama pentru combaterea teroriștilor. Libia se află în centrul strategiei americane în Mediterana și în special în Africa de Nord.

Potrivit unei anchete a site-ului The Intercept, loviturile americane cu drone împotriva ISIS în Libia au fost numeroase, depășind totalul celor efectuate în Somalia, Yemen sau în Pakistan, dar au fost ținute secret. Practic, toate dronele au pornit din baza de la Sigonella, ultimele fiind cele din regiunea Bani Walid, în Tripolitania.  

Cele mai citite

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă