2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalNirvana şi „Nevermind”: cum arată acum copilul de pe coperta albumului?

Nirvana şi „Nevermind”: cum arată acum copilul de pe coperta albumului?

Spencer Elden era copilul de pe coperta unuia dintre cele mai emblematice albume rock din toate timpurile, relatează Daily Mail.

Inocentul star al albumului „Nevermind”, care a transformat Nirvana într-una dintre cele mai cunoscute trupe de rock din lume, nu era îndeajuns de mare pentru a înţelege rolul pe care l-a jucat în naşterea muzicii grunge.

Spencer Elden are acum 20 de ani şi încă este prezentat ca fiind „copilul Nirvana”. El este student la arte la Colegiul de Artă şi Design din Pasadena, California, unde tatăl său Rick l-a lăsat să apară ca model pentru coperta unui nou album în 1991.

„Când sunt prezentat, se spune despre mine că sunt „copilul Nirvana”. Tatăl meu era un artist care se ocupa de efecte speciale la Hollywood. Au mers la piscină, m-au aruncat în apă şi asta a fost tot. Era ca un fel de ajutor între prieteni”, a declarat el pentru CNN.

Au trecut 20 de ani de când mica formaţie din Seattle a lansat albumul “Nevermind”, care includea şi celebra melodie „Smells Like Teen Spirit”, aducând în prim plan rock-ul alternativ.

Pe coperta albumului apare un copil care înoată gol într-o piscină şi încearcă să prindă o bancnotă de un dolar prinsă de un cârlig pentru pescuit. În acea perioadă, Rick Elden împărţea un studio în vechiul oraşel Pasadena cu alţi artişti pentru a putea suporta plata chiriei. Printre aceştia se afla şi fotograful Kirk Weddie, care a fotografiat copilul de sub apă.

Rick Elden a declarat către EcoPark: „Copiii au anumite reflexe. Dacă le sufli în faţă, îşi vor ţine respiraţia. Am suflat în faţa lui Spencer, după care l-am lăsat în apă. Kirk a captat imaginile cu 18 frame-uri pe secundă, aşa că Spencer a stat în apă doar două secunde“.

Rick Spencer nu ştia în acel moment ce efect va avea imaginea fiului său. Nici el, nici Spencer nu au primit drepturi de autor pentru imaginile respective. După ce a crescut, Spencer a devenit un mare fan al lui Kurt Cobain şi al trupei Nirvana.

El a declarat pentru CNN: „În mod clar, îmi place foarte mult Nirvana şi nu există nici o melodie care să-mi displacă.”

Cu toate acestea, nu a întâlnit niciodată un membru al trupei.

Nu existau mari aşteptări din partea formaţiei şi a producătorului în privinţa albumului „Nevermind”, însă acesta a avut un succes răsunător. În ianuarie 1992, „Nevermind” a înlocuit albumul „Dangerous” al lui Michael Jackson în fruntea topului Billboard, iar Asociaţia Industriei de Înregistrări din America i-a acordat „discul de diamant” pentru vânzarea a peste 10 milioane de exemplare. La nivel mondial, albumul a fost vândut în peste 30 de milioane de copii.

La data de 8 aprilie 1994, solistul trupei Nirvana, Kurt Cobain, a fost găsit împuşcat în apartamentul său din Seattle. Moartea lui a fost declarată sinucidere. În ultimii ani de viaţă, Kurt Cobain a avut probleme cu dependenţa de droguri şi cu atenţia constantă din partea mass-media, declarând la un moment dat că „faimos era ultimul lucru la care voia să ajungă”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă