15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNicolas Maduro îi cere ajutorul lui Donald Trump

Nicolas Maduro îi cere ajutorul lui Donald Trump

Șapte soldați au fost răniți și câteva clădiri au fost avariate în atacul dronelor. Maduro și soția sa, Celia Flores, nu s-au ales decât cu spaima. Cuplul prezidențial și membri ai Guvernului erau prezenți la celebrarea a 81 de ani de la înființarea Gărzii Naționale, cu care prilej avea loc o paradă militară.

Ministrul Informațiilor, Jorge Rodriguez, a declarat că a fost o tentativă de asasinare a președintelui și că „teroriștii“ vor fi prinși. „Drona a venit după mine, dar a fost întâmpinată de un scut de iubire care întotdeauna ne protejează. Sunt sigur că voi trăi mulți ani de aici înainte“, a declarat patetic Maduro după atentat.

 

     „Soladați în tricouri” au revendicat atentatul

 

Atacul a fost revendicat de un grup obscur, numit „Soldați în tricouri“. Maduro îl atribuie unui grup de exilați în SUA și Columbia, implicând chiar Guvernul columbian și pe președintele Juan Manuel Santos, un critic acerb al regimului de la Caracas.

Maduro se află în conflict cu Columbia din urmă, din cauza unui număr tot mai mare de dizidenți ce caută adăpost în această țară. Din primele informații din cadrul anchetei, câțiva dintre atentatori locuiesc în SUA.

Nicolas Maduro a afirmat că atentatul a fost finanțat din Florida și a făcut apel la președintele american, Donald Trump, să-l ajute să lupte împotriva teroriștilor. Autoritățile venezuelene au efectuat deja arestări, dar nu au divulgat identitatea suspecților.

Succesor al lui Hugo Chavez, Maduro este acuzat că a adus țara în pragul dezastrului economic din cauza politicilor sale opace. De la controversata sa realegere, anul trecut, pe fondul unor manifestații de masă împotriva regimului său, au fost uciși peste o sută de civili, în încleștările cu armata, ce susține regimul.

 

Alte atacuri la adresa regimului

 

Nicolas Maduro și regimul său au fost vizaţi de mai multe atentate de când se află la putere, din 2013.

Pe 27 iunie 2017, în plin val de manifestaţii contra Guvernului, un fost poliţist, Oscar Perez,  a survolat Caracasul la bordul unui elicopter furat de la Poliţie. Împreună cu alţi bărbaţi înarmaţi, ei au lansat patru grenade asupra Tribunalului Suprem de Justiţie (Curtea Supremă venezueleană) şi au deschis focul asupra sediului Ministerului de Interne, fără să facă victime.

Şapte luni mai târziu, comandouri militare şi forţe speciale ale poliţiei au încercuit ascunzătoarea lui Perez, devenit cea mai căutată persoană din Venezuela, la nord-vest de Caracas. Perez și alți şase membri ai comandoului său au fost împuşcați în cursul operaţiunii.

Pe 6 august 2017, un grup de 20 de bărbaţi, inclusiv trei militari, au atacat baza militară Paramacay din Valencia, în nordul Venezuelei. Fostul căpitan Juan Caguaripano Scott şi locotenentul Jefferson Garcia, prezentaţi ca şefii atacului, au fost arestaţi pe 11 august.

Cu puţin înainte de lansarea atacului, Juan Caguaripano a apărut într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare. Înconjurat de bărbaţi în uniformă şi înarmaţi, el se declara în rebeliune contra puterii preşedintelui Maduro, pe care-l cataloga drept un „tiran ilegitim“.   

 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă