Foto: arhivă

News alert! SUA iau poziție în conflictul israeliano-palestinian

Israelul nu este 'cauza tuturor suferinţelor poporului palestinian', a afirmat marţi Jared Kushner, consilierul preşedintelui american Donald Trump, a cărui politică este deschis proisraeliană, în cadrul unei conferinţe la Riad, în Arabia Saudită, potrivit AFP.

Share

Redacția Online 0 comentarii

29.10.2019 - 20:36

Kushner s-a exprimat în cadrul Future Investment Initiative (FII), un mare forum de trei zile supranumit şi 'Davos al deşertului', care reuneşte la Riad înalţi responsabili politici şi economici veniţi din lumea întreagă, potrivit Agerpres.

'Dacă doriţi să investiţi în Cisiordania sau în Gaza, problema care vă face reticenţi este teama de terorism şi că investiţia voastră ar putea fi distrusă sau preluată', a spus Kushner.

Consilier şi ginere al lui Donald Trump, acesta a menţionat, de asemenea, lipsa unei bune guvernări şi 'corupţia' în teritoriile palestiniene ca o barieră în calea investiţiilor.

Apropiat de Israel, la fel ca de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, Kushner a prezentat în iunie într-o conferinţă în Bahrein aspectul economic al unui plan american de reglementare în Orientul Mijlociu, un eveniment boicotat de palestinieni.

Aceştia din urmă, la fel ca mulţi analişti, consideră că administraţia preşedintelui Donald Trump duce o politică favorabilă în mare măsură israelienilor şi că reuniunea de la Manama a vizat eludarea întrebărilor politice din centrul conflictului, a cărui principală sursă este - conform acestora - ocuparea şi colonizarea israeliană a teritoriilor palestiniene.

Palestinienii critică în mod regulat poziţiile deschis proisraeliene ale lui Donald Trump şi Kushner, despre care se ştie că este apropiat de familia premierului israelian Benjamin Netanyahu.

După ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, Trump a lăsat să se înţeleagă că poate accepta o anexare a unei părţi a teritoriului palestinian ocupat, evocată de Netanyahu.

'Nu cred că găsind o soluţie la problema dintre israelieni şi palestinieni veţi rezolva toate problemele regiunii', a spus marţi Kushner, unul dintre obiectivele căruia este, potrivit analiştilor, de a apropia statul israelian de ţările din Golf, în special de Riad.

Ca un punct comun, SUA, Israel şi Arabia Saudită consideră că Iranul este principala ameninţare a regiunii, notează AFP. 

Comentarii