10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalNetanyahu: Scandaloase, afirmaţiile premierului polonez despre autori evrei ai Holocaustului

Netanyahu: Scandaloase, afirmaţiile premierului polonez despre autori evrei ai Holocaustului

Benjamin Netanyahu a fost întrebat în Germania de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, dacă ar fi pedepsit în Polonia, în cazul în care ar relata istoria unor membri ai familiei sale. Aceştia au fost deportaţi, după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului de către vecini ai lor polonezi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Acesta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat criminal să se spună că au existat autori polonezi (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani”, a declarat Mateusz Morawiecki, în limba engleză, cu prilejul Conferinţei de securitate de la Munchen.

“Bineînţeles că nu vor exista urmăriri penale împotriva oamenilor care spun că au existat autori polonezi, pentru că ei au existat. Dar nu putem să amestecăm autori şi victime pentru că aceasta ar fi o insultă adusă tuturor evreilor şi tuturor polonezilor care au suferit atât de mult în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a adăugat el.

Prezent, de asemenea, la Munchen, Benjamin Netanyahu a calificat afirmaţiile omologului său polonez ca fiind “scandaloase”.

“Există o problemă legată de incapacitatea de a înţelege istoria şi o lipsă de sensibilitate faţă de tragedia poporului nostru”, a declarat el într-un comunicat al serviciilor sale.

Benjamin Netanyahu a adăugat că doreşte să aibă urgent o întrevedere cu Mateusz Morawiecki pe această temă.

Noa Landau, de la publicaţia israeliană Haaretz, a reacţionat pe Twitter, denunţând afirmaţii “scandaloase” şi acuzând sala, care aplaudase întrebarea jurnalistului, că a rămas tăcută după răspunsul liderului polonez.

Ronen Bergman a relevat pe Twitter că “reacţia (premierului polonez) a fost incredibilă”.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă