18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalNetanyahu a zburat în secret în Arabia Saudită pentru a-l întâlni pe...

Netanyahu a zburat în secret în Arabia Saudită pentru a-l întâlni pe prințul moștenitor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut o călătorie secretă de două ore în Arabia Saudită, unde l-a întâlnit pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, potrivit oficialilor israelieni, și conform dezvăluirilor Financial Times.

 

FOTO  Londra, Regatul Unit – 7 martie 2018: Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pozează pe treptele numărului 10 din Downing Street pe 7 martie 2018 în Londra, Anglia – shutterstock

 

Yoav Gallant, un ministru israelian al cabinetului, a descris călătoria din weekend – prima vizită cunoscută a oricărui lider israelian care vizitează Arabia Saudită – drept „uimitoare”.
 
“Însăși întâlnirea care a avut loc și a fost făcută public, chiar dacă pe jumătate oficial în acest moment, este o chestiune de mare importanță”, a declarat Gallant, ministrul educației și membru al partidului Likud al lui Netanyahu, pentru Radioul Armatei din Israel.
 
Cu toate acestea, prințul Faisal bin Farhan, ministrul de externe al Arabiei Saudite, a declarat că „nu a avut loc o astfel de întâlnire”. “Singurii oficiali prezenți au fost americani și saudiți”, a spus el pe Twitter.
 
Un oficial israelian a declarat pentru Financial Times că la ședința de duminică au participat secretarul de stat american Mike Pompeo, Netanyahu și prințul Mohammed. Oficialul a spus că a fost o încercare de a reînvia discuțiile intermediate de Washington, menite să consolideze legăturile dintre Israel și Arabia Saudită, care s-au clătinat după pierderea alegerilor președintelui Donald Trump, a declarat un oficial israelian.
 
Trump a împins statele arabe să normalizeze relațiile cu statul evreiesc, iar discuțiile cu Arabia Saudită ar trebui să crească ritmul dacă va obține un al doilea mandat, a spus oficialul. Nu era clar cât de mult s-au făcut progrese înainte de votul din 3 noiembrie.
 
Oficialii israelieni au declarat că cei doi lideri au discutat și despre preocupările comune cu privire la Iran, deoarece președintele ales Joe Biden se va alătura acordului nuclear din 2015 de la Teheran semnat cu puterile mondiale.
 
Netanyahu a zburat în Arabia Saudită cu un avion privat împreună cu Yossi Cohen, șeful Mossad, agenția de informații din Israel, potrivit rețelei de radio israeliene. Biroul primului ministru israelian nu a comentat.
 
Un oficial israelian familiarizat cu întâlnirea, a declarat că excursia a fost organizată de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, în timpul vizitei sale oficiale de trei zile la Ierusalim de săptămâna trecută, unde a vizitat o cramă de așezare evreiască din Cisiordania ocupată.
 
 
 
 
 
 
Cohen, arhitectul alianței anti-Iran a Israelului cu mai multe națiuni din Golf, a făcut lobby pentru această călătorie, a declarat un oficial israelian.
 
S-au făcut numeroase speculații cu privire la faptul dacă Arabia Saudită își va urma aliații din Golf, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan, recunoscând Israelul. Oficialii israelieni consideră regatul ca fiind principalul premiu pe fondul încercărilor stabilirilor de legături formale cu statele arabe.
 
Regatul, care găzduiește cele mai sfinte locuri ale Islamului și se consideră un lider al lumii musulmane, pare a fi mult mai prudent, având în vedere istoria sa și sprijinul regelui Salman pentru cauza palestiniană.
 
Riadul a condus Inițiativa Arabă de Pace din 2002, care a promis Israelului pace cu vecinii săi arabi numai dacă statul evreiesc se retrage din pământul ocupat în timpul războiului din 1967 și ajung la un acord pentru a permite crearea unui stat palestinian viabil.
 
Inițiativa rămâne poziția formală a Ligii Arabe. Prințul Faisal a declarat sâmbătă pentru Reuters că regatul „a sprijinit normalizarea cu Israel mult timp, dar trebuie să se întâmple mai întâi un lucru foarte important: un acord de pace permanent și complet între israelieni și palestinieni”.
 
Spre deosebire de Emiratele Arabe Unite și Bahrain, care au semnat luna trecută acorduri de normalizare intermediate de SUA, Arabia Saudită a luptat în războaie arabe împotriva Israelului și are o populație mult mai mare, ale căror părți s-ar opune oricărui acord cu statul evreu.
 
Prințul Mohammed, liderul de facto al regatului, se crede că este mai predispus unui acord decât tatăl său, iar Arabia Saudită și Israel au cooperat în secret în probleme de securitate și informații din cauza preocupărilor lor comune cu privire la Iran. Ambele țări s-au opus acordului nuclear semnat de administrația Obama și au susținut campania de „presiune maximă” a lui Trump împotriva republicii islamice.
 
Un acord saudit ar putea, de asemenea, să reabiliteze reputația prințului Mohammed în SUA, unde a fost criticat de democrați pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi de către agenții saudiți în urmă cu doi ani și războiul din Yemen.
 
Au existat indicii despre o schimbare a poziției Riyadh luna trecută, când prințul Bandar bin Sultan bin Abdulaziz, fost ambasador saudit în SUA și șef al serviciilor de informații, a lansat un atac fulgerător asupra conducerii palestiniene pentru că a criticat EAU și Bahrain pentru că au fost de acord să recunoască Israelul.
 
 
 
 
Într-un monolog în trei părți difuzat la televiziunea saudită, considerat a pune bazele unui potențial acord cu Israelul, el i-a criticat dur pe liderii palestinieni pentru eșecurile lor și a sugerat că regatul ar trebui să își pună propriile interese pe primul loc.
 
„În opinia mea personală, cu toate evenimentele care au avut loc în întreaga lume, suntem într-o etapă în care, mai degrabă decât să fim preocupați de modul de a face față provocărilor israeliene pentru a servi cauza palestiniană, trebuie să fim atenți la securitatea și interesele noastre naționale ”, a spus prințul Bandar. Era foarte puțin probabil ca seniorul regal să fi făcut astfel de comentarii fără a fi sancționat de prințul Mohammed.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă