7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNet-ul cu două viteze, ultima jucărie a lui Donald Trump

Net-ul cu două viteze, ultima jucărie a lui Donald Trump

Donald Trump a atacat pentru prima oară public acest principiu al neutralităţii Net-ului instaurat de Administraţia Obama. Trei ani mai târziu, el şi-a luat revanşa. Sosit la Casa Albă, a numit în fruntea FCC un opozant notoriu al neutralităţii Net-ului, Ajut Pai, fost consilier al operatorului Verizon, care  a început rapid să lucreze pentru a pune capăt acestui principiu în SUA.

În 2015, în mandatul lui Barack Obama, apărătorii neutralităţii Net-ului au sărbătorit o victorie istorică. După o mare dezbatere în SUA asupra problemei, FCC a decis că Internetul este un „bun public“, la fel ca reţeaua telefonică, şi că furnizorii accesului la reţea trebuie să fie supuşi aceloraşi reguli, incluzând neutralitatea reţelei. În Comisia formată din cinci persoane, votul a fost de 3/2 şi, potrivit observatorilor, lupta apărătorilor acestui faimos principiu va continua în tribunale şi în Congres.

Decizia FCC divizează deja America şi a declanşat furia a două personalităţi considerate părinţii fondatori ai Internetului, Vinton Cerf şi Tim Berners-Lee, în timp ce numeroşi americani au ieşit pe străzi pentru a cere anularea neutralităţii Net-ului.

Fondator al Internetului, acest principiu al neutralităţii reţelei prevede garantarea tratamentului egal al fluxurilor de date de către operatori. De exemplu, interzice unui furnizor de acces la Internet (FAI) să transporte fluxuri video provenind de la un serviciu mai rapid decât pe cele provenite de la alt serviciu.

De asemenea, interzice blocarea accesului la unele site-uri sau a unui anume tip de conţinut. Concret, sub imperiul neutralităţii Net-ului, un FAI american nu are dreptul să oblige consumatorii săi să plătească pentru un acces mai rapid la YouTube sau Netflix, de exemplu.

Sfâr­şitul acestui regim în SUA, decis joi, 14 decembrie, ar putea avea importante consecinţe atât asupra modului în care americanii utilizează şi plătesc conexiunea la Internet, cât şi asupra întreprinderilor sectorului numeric, inclusiv asupra giganţilor din Silicon Valley. Nu este de mirare că  uriaşii tech îşi alătură vocile în concertul opozanţilor deciziei FCC care schimbă regulile jocului. Temerea apărătorilor neutralităţii Net-ului este că marii consumatori de debit vor vedea crescând tarifele şi operatorii de telecomunicaţii vor crea un „Internet cu două viteze“.

 Bătălia pentru Internet

 Numeroase ţări îşi bazează legislaţiile Internet pe modelul american. UE a votat directivele, dar fiecare stat membru are propria reglementare. Situaţia americană este unică, operatorii privaţi fiind cei ce creează şi investesc în propriile reţele, în timp ce în altă parte infrastructurile aparţinând unui actual sau vechi monopol sunt împărtăşite. Decizia FCC va presa operatorii să exploreze noi căi pentru a fi competitivi într-un sector unde costurile fixate sunt crescute, estimează Doug Brake de la Fundaţia tehnologiilor de informaţii şi de inovaţii, un centru de reflexie aflat la Washington.

În Europa, operatorii visează şi ei să se debaraseze de acest principiu, pe care îl consideră deranjant. Problema guvernanţei Internetului este dezbătută pe ambele maluri ale Atlanticului şi în Europa – mai precis, Comisia Europeană doreşte limitarea influenţei SUA în această guvernanţă şi preconizează un pilotaj multipartit al reţelei cu o abordare alternativă regrupând puterile publice, sectorul privat şi membrii societăţii civile. 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă