Conform acestui studiu, 58% dintre participanţii la sondaj sunt pentru înlăturarea Turciei din Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 18% se împotrivesc unei astfel de decizii.
O majoritate chiar mai mare a respondenţilor sunt favorabili unei poziţii mai dure a Guvernului german faţă de Turcia: 61% sunt pentru sancţiuni economice, iar 69% sunt de acord cu instituirea unui embargou total asupra exporturilor de arme către Asia Mică.
După lansarea ofensivei turce în urmă cu două săptămâni, Guvernul federal de la Berlin a restricţionat vânzările de arme către Ankara, alături de numeroase alte state din NATO precum Franța, Marea Britanie, Spania, și chiar Canada și Bulgaria.
Realizabil sau fantezie?
Eliminarea Turciei din NATO ”ar fi foarte complicată şi este considerată o măsură nerealistă”, scrie DPA, întrucât nu există niciun mecanism în Tratatul Fondator, semnat pentru revocarea calităţii de membru a unui stat. Publicația de specialitate Just Security notează că alte organizații internaționale cunoscute, precum ONU, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au prevăzute, în documentele de înființare, modalitățile de ieșire a statelor member. NATO, în schimb, nu are prevăzute mecanisme nici măcar pentru suspendarea în cadrul Alianței.
În schimb, Consiliul Nord-Atlantic ar putea suspenda Turcia sau chiar încheia calitatea de membru în cazul în care ar găsi încălcări material ale prevederilor tratatului, chestiune considerată o ”măsură extremă” de analiștii de la Just Security.
În Germania, partidul de extremă stânga Die Linke a cerut cel mai vocal expulzarea Turciei din NATO, dar şi liderul facţiunii parlamentare a SPD, Rolf Muetzenich, a pus sub semnul întrebării calitatea Turciei de membră a Alianţei.
Sondajul de la care am pornit a avut loc în perioada 25-28 octombrie, pe un eşantion de 2.033 de adulţi.