Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 20.06.2019 - 19:52

Negocierile privind funcţiile de top în UE, foarte probabil să se prelungească

Rl online

Actualizat: 20.06.2019 - 19:52

''Ieri eram optimist prudent. Astăzi sunt mai precaut decât optimist'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după o serie de consultări bilaterale înaintea summitului de la Bruxelles.

''Probabilitatea este să avem un alt summit la finalul lui iunie sau începutul lui iulie'', a spus şi premierul irlandez Leo Varadkar la sosirea la summitul UE.

Liderii se află sub presiune pentru a preveni un blocaj instituţional, după ce alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai au dus la o competiţie pentru viitoarele funcţii de top din UE, în special pentru cea de preşedinte al Comisiei Europene.

Însă cancelarul german Angela Merkel a spus că o amânare de ''câteva zile'' nu va fi o problemă, atât timp cât chestiunea va fi rezolvată înaintea sesiunii constitutive a noului Parlament European, prevăzută pentru 2 iulie.

Candidatul desemnat se va confrunta cu o serie de dosare stringente, precum Brexitul, negocierile pentru bugetul multianual al UE şi eforturile de combatere a încălzirii globale.

Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) susţine că liderul grupului europarlamentar Manfred Weber, candidatul 'cap de listă' al PPE, se consideră cel mai îndreptăţit să revendice şefia Comisiei, întrucât PPE a ieşit pe prima poziţie la europarlamentare. Totuşi, această familie politică europeană a pierdut un număr semnificativ de mandate faţă de legislatura 2014-2019, ceea ce face dificilă formarea unei majorităţi europarlamentare în jurul lui Manfred Weber.

Principalii contracandidaţi ai lui Weber sunt socialistul olandez Frans Timmermans (până acum prim-vicepreşedinte al CE) şi liberala daneză Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă în 'Comisia Juncker'.

O amânare i-ar oferi lui Manfred Weber mai mult timp pentru a construi o majoritate în rândul principalelor grupuri politice europene.

Chestiunea a dus la poziţionarea diferită a liderilor naţionali, cancelarul Angela Merkel susţinându-l pe Weber, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron se opune candidatului PPE şi sistemului 'Spitzenkandidat' pe care îl reprezintă el.

Macron a respins însă, joi, ideea privind o eventuală dispută germano-franceză în acest caz.

Franţa lucrează pentru a asigura ''cea mai bună echipă pentru Europa'', a insistat el, subliniind că este nevoie de persoane cu experienţă pentru a promova agenda UE. Una dintre lacunele lui Weber este lipsa lui de orice fel de experienţă de guvernare.

Pe de altă parte, liderii statelor UE urmează să aprobe joi un set de priorităţi pentru următorii cinci ani. Un subiect controversat este schimbarea climatică, ţările membre fiind divizate în legătură cu obiectivul atingerii în anul 2050 a obiectivului ''zero emisii de carbon cu efect de seră''.

Pe agenda summitului se mai află activităţile Rusiei în Ucraina şi explorările marine făcute de Turcia în apropiere de Cipru. Vineri, liderii UE urmează să aprobe măsurile de reformă a zonei euro adoptate de miniştrii de finanţe europeni.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine